Home Erik's Asia Kip in romige tomatensaus

Kip in romige tomatensaus

met rijst en groenten

door SmaakMenutie
Kip in romige tomatensaus met rijst en groenten

Snelle variatie op een Indiase klassieker

Wij zijn echt dol op Indiase curry’s. De heerlijk geurige specerijen, romige sauzen en rijke smaken maken een curry tot echte comfort food.

Alleen… soms ontbreekt de tijd of energie om uitgebreid in de keuken te staan. Daarom hebben we een heerlijke variatie bedacht: een snelle kip in romige tomatensaus met rijst en groenten. Deze maaltijd staat al binnen een half uur op tafel en biedt toch die authentieke, kruidige smaak waar we dol op zijn. Echt waar!

Kip in tomatensaus Tomato Frito

Garam massala

Wat deze snelle curry zo’n Indiaas karakter geeft is zonder twijfel de garam massala. Deze specerijenmix is onmisbaar in de Indiase keuken. Het is geen vast recept: elke regio (en zelfs elk huishouden!) heeft z’n eigen variant. Meestal bevat het een combinatie van onder andere kaneel, kardemom, kruidnagel, komijn, koriander en nootmuskaat.

Kip in tomatensaus recept

Garam massala betekent letterlijk “hete kruiden” – niet per se pittig, maar meer verwarmend van smaak. Het geeft veel smaak aan je gerecht zonder dat je veel losse kruiden hoeft toe te voegen. Ideaal toch?

Romige touch

Naast de garam massala gebruiken we ook andere smaakmakers zoals paprikapoeder, gemalen komijnzaad en gember. De romige touch komt van een flinke lepel (Griekse) yoghurt, die de saus zijdezacht maakt en tegelijk zorgt voor een frisse tegenhanger van de specerijen. Heb je geen yoghurt in huis? Kokosmelk kan eventueel ook, maar dan krijgt het gerecht wel een iets andere smaak.

Lekker snel en flexibel

Als groenten kiezen we voor courgette en paprika omdat ze snel garen en hun smaak behouden. Maar voel je vrij om te variëren met wat je in huis hebt. Denk aan spinazie, aubergine, peultjes of wat extra tomatenblokjes voor een vollere saus.

“Een heerlijk werelds gerecht dat perfect past in een druk doordeweeks schema”

Serveer dit heerlijk gerecht met witte rijst of naanbrood en maak het eventueel af met wat verse peterselie of koriander. Kortom: dit is een heerlijk ‘werelds’ gerecht dat perfect past in een druk doordeweeks schema. Snel, smaakvol en met een vleugje India. Eet smakelijk!

Kip met tomatensaus
Kip in romige tomatensaus met rijst en groenten

Kip in romige tomatensaus met rijst en groenten

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 263 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipfilet (2 stuks)
  • 350 g tomaten passata
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 3 tl garam massala
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen gember
  • Witte rijst
  • Verse peterselie (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 kipfilets van totaal circa 450 g in hapklare stukjes en bestrooi rondom met zout en peper. Bak de kip in een scheutje olijfolie rondom bruin en gaar.
  • Snijd ondertussen 1 paprika in reepjes of blokjes en 1 courgette in halve maantjes. Snipper tevens 2 sjalotten (of 1 ui) en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Haal de kip uit de pan en zet even weg. Voeg wat olijfolie toe aan de pan en fruit de sjalot en knoflook even een minuutje aan.
  • Voeg vervolgens de courgette en paprika toe en bak al omscheppend een minuut of 5-7 op middelhoog vuur.
  • Schenk nu 350 g tomaten passata over het geheel samen met 3 flinke tl garam massala, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen komijnzaad en 1 tl gemalen gember.
  • Meng alles grondig door elkaar en voeg tevens de kip weer toe aan het geheel. Roer nu ook ongeveer 100 ml (Griekse) yoghurt door het gerecht zodat het extra romig wordt. Laat met deksel (schuin) op de pan nog een minuut of 5 pruttelen.
  • Serveer met witte rijst en (optioneel) verse peterselie.

Kip in romige tomatensaus met rijst en groenten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

83 reacties

Jolanda 9 mei 2020 - 20:46

Erg lekker. Ik heb 300 gram kippedijfilet genomen en een gele paprika extra. Bestrooid met verse koriander. Ik heb een goede garam masala genomen. Heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:17

Heerlijk Jolanda! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Daniël 28 mei 2020 - 18:15

Was echt super lekker!

Reply
SmaakMenutie 29 mei 2020 - 12:22

Dat horen we graag, leuk! 🙂

Reply
Linda 8 mei 2020 - 12:19

Wat bedoel je met goede kerriepoeder?

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:23

Hoi Linda, poeder met een krachtige kerriesmaak 🙂

Reply
Linda 26 mei 2020 - 11:32

Het was heerlijk! ik weet niet of ik de goede kerriepoeder had, maar we hebben genoten. Zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2020 - 11:53

Dan was het vast en zeker de juiste! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Bianca 25 oktober 2022 - 16:38

Ideaal recept voor ons groot pleeggezin met 11 jongeren! Het was erg lekker!
Omdat we een aantal jongeren hebben die zonder zuivel moeten eten hebben we de Griekse yoghurt vervangen voor Alpro cooking room. Werkt prima!

Reply
Paul 7 mei 2020 - 16:06

Ik heb dit gerecht gemaakt en het smaakt heerlijk. Wel heb ik een schepje suiker erbij gedaan. Straks met witte rijst, gebakken uitjes en komkomner eten…..enak sekali!

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2020 - 09:28

Fijn dat ons recept in de smaak viel Paul! Leuk om te horen 🙂

Reply
Rina 7 mei 2020 - 13:15

Hallo Tim en Erik wat voor komijn moet er toegevoegd worden de poeder of de zaadjes?

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2020 - 09:25

Hoi Rina, wij gebruiken komijnpoeder (djintan)

Reply
Raphaël 6 mei 2020 - 11:36

Hallo Tim en Erik, ik lees in het recept dat er peterselie gebruikt moet worden maar op het plaatje zie ik selderij? Klopt dit?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 14:45

Haha nee het is toch echt peterselie hoor Raphaël op de afbeelding! ?

Reply
1 2 3 9