Home Salades en soepen Hawaiiaanse pastasalade

Hawaiiaanse pastasalade

met blokjes ananas!

door SmaakMenutie
Hawaiiaanse pastasalade

Zomers genieten met een tropisch tintje

Zijn jullie ook zo gek op ananas? Wij in ieder geval wel. Zeker wanneer de temperatuur oploopt, smaakt zo’n dorstlessend stuk fruit nog lekkerder.

Deze Hawaiiaanse pastasalade is een perfect voorbeeld van hoe je ananas op een hartige manier kunt gebruiken. Zoet, fris en hartstikke veelzijdig. Wat deze salade extra fijn maakt, is dat ‘ie makkelijk van tevoren te maken is. Ideaal dus voor een picknick, barbecue of gewoon als lichte avondmaaltijd. En dankzij de combinatie van fruit, groenten, pasta en eiwitten is het nog best een uitgebalanceerd gerecht ook.

Hawaiiaanse pastasalade met ananas

Waarom ‘Hawaïaans’?

De naam Hawaiiaanse pastasalade verwijst natuurlijk naar de beroemde pizza Hawaii waar ham en ananas opzitten. Hoewel die pizza z’n oorsprong natuurlijk helemaal niet op Hawaï vond, zijn de smaken wel geïnspireerd op het zoet-zoutcontrast dat je vaak in de Hawaïaanse keuken tegenkomt. En dat de meningen over ananas op de pizza nogal uiteenlopen weten we maar al te goed.

Ingrediënten Hawaiiaanse pastasalade

In deze salade combineren we ananas met blokjes ham en romige feta. Het resultaat? Een frisse, zomerse salade die een tikje tropisch aanvoelt. Door het sap van de ananas ook in de dressing te verwerken, trekken we die frisheid helemaal door.

De dressing: licht, romig en fruitig

Dankzij de dressing vallen alle smaken dus mooi samen in de pastasalade. We maken ‘m op basis van crème fraîche en mayonaise, met een vleugje gembersiroop en knoflook voor extra pit. En natuurlijk de ananassap, waardoor het geheel mooi samenkomt.

Dressing Hawaiiaanse pastasalade

Door deze dressing krijgt de salade een zachte structuur met frisse ondertonen. Het is echt zo’n soort sausje dat je meteen met een lepel zou willen proeven. En daarna blijven proeven…

Ananas: fris én voedzaam

Behalve dat ananas heerlijk smaakt, heeft het ook nog wat gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan vitamine C, ondersteunt je weerstand en bevat bromelaïne. Dat is een enzym dat kan helpen bij de spijsvertering. Daarbij is het een fijne manier om wat natuurlijke zoetheid toe te voegen, zonder dat je direct naar suiker grijpt.

Voor deze salade gebruiken we ananas uit blik, vooral omdat we het sap goed kunnen gebruiken in de dressing. Heb je verse ananas liggen? Dan kun je natuurlijk ook die gebruiken, al is het wel handig als je wat extra sap achter de hand hebt voor de dressing.

Wat zit er allemaal in?

We kiezen voor farfalle (de bekende vlindervormige pasta) omdat die niet alleen mooi oogt, maar ook de romige dressing goed vasthoudt. Verder gaan er blokjes rode paprika, cherrytomaatjes en komkommer in. Zo voegen we naast smaak ook extra kleur en knapperigheid.

Hawaiiaanse pastasalade recept

De zoute feta zorgt voor balans met het zoete van de ananas, terwijl de hamblokjes het geheel wat hartigs geven. Deze combinatie maakt dat elke hap weer anders is, zonder dat het te zwaar wordt.

Deze pastasalade is wat ons betreft een echte zomerklassieker. Lekker, makkelijk en nét even anders. Serveer ‘m koud, laat de smaken goed intrekken en je hebt een salade die zowel op een warme avond als bij een uitgebreide lunch perfect tot z’n recht komt. O ja, en heb je over? Dan heb je een lekkere lunch voor de volgende dag!

Hawaiiaanse pastasalade

Hawaiiaanse pastasalade met ananas

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 147 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g ananasblokjes
  • 200 g hamblokjes
  • 160 g pasta (farfalle)
  • 150 g feta kaas
  • 125 g cherrytomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 gele paprika
  • 1/2 rode ui
  • 4 el ananassap
  • 3 el crème fraîche (1/2 bakje)
  • 3 el mayonaise
  • 1 tl gembersiroop (evt. honing)

Zo maak je het

  • Kook 160 g farfalle (of andere pasta) in 11-12 minuten al dente.
  • Snijd ondertussen 1 gele paprika in kleine blokjes en snijd 1 komkommer (zonder zaadlijsten) eveneens in kleine stukjes. Halveer de cherrytomaten en snijd een 1/2 rode ui fijn.
  • Maak de dressing door 3 el crème fraîche (1/2 bakje van 125 g) te mengen met 3-4 el mayonaise, 2 geperste tenen knoflook, 4 el ananassap (uit het blik) en 1 tl gembersiroop.
  • Doe alle fijngesneden groenten en ananasblokjes in een ruime (sla)kom en voeg de voorgesneden hamblokjes toe. Voeg ook de pasta toe. Verkruimel tevens ongeveer 150 gr feta en meng door de groenten en fruit.
  • Schenk de dressing over het geheel en mix goed door elkaar. Eet smakelijk!

Hawaiiaanse pastasalade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Marie louise 1 juni 2021 - 11:39

Hij is heerlijk heb hem ook gemaakt en zeker voor herhaling vatbaar

Reply
SmaakMenutie 1 juni 2021 - 12:22

Fijn dat ons recept in de smaak viel Marie Louise!

Reply
Elly Fuchs 16 september 2020 - 19:31

Heerlijk we hebben er van gesmuld ?

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:27

Leuk om te horen Elly, fijn dat de pastasalade in de smaak viel 🙂

Reply
Annie Laumen 7 augustus 2020 - 12:44

Vandaag gemaakt voor vanavond bij de bq.Stiekum al geproefd!!!!!Jsmmie.

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:22

Mmm ja deze salade is heerlijk voor bij de bbq Annie! 🙂

Reply
Karin 9 juni 2019 - 15:21

Hoe haal ik sap uit een.verse ananas ??
daar komt haast geen vocht bij vrij als ik de vrucht schil en snijd .

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2019 - 12:17

Met een speciale ananas schiller komt er bij ons altijd redelijk wat vocht vrij! Anders het sap gebruiken uit blik. Succes!

Reply
Gerda Damwijk 12 augustus 2018 - 23:19

Ik heb het recept Hawaiiaanse patasalade met ananas gemaakt, ik vind het lekker, dit is een herhaling recept maken.

Reply
SmaakMenutie 13 augustus 2018 - 08:53

Hoi Gerda, dankjewel leuk om te horen!

Reply
1 2 3