Eerste vaatje
Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is geveild en daarmee is het haringseizoen officieel van start. Elk jaar weer een klein culinair hoogtepunt, waarbij de opbrengst van het eerste vaatje bovendien naar een goed doel gaat.
Wij grijpen dit moment graag aan om eens iets anders te doen dan het klassieke haringhappen. Want geloof het of niet, haring is ook perfect om een frisse, zomerse lunchsalade mee te maken.
Frisse smaken, simpele bereiding
Voor deze salade combineren we stukjes haring met frisse appel en knapperige augurk. Het resultaat is licht, romig en tegelijk vol smaak. We snijden de haring in hapklare stukjes en de appel en augurk in kleine blokjes en stukjes. Zo ontstaat er een haringsalade die lekker is op een toastje, maar ook heerlijk is op een sneetje (geroosterd) brood. Zeker in combinatie met een glaasje witte wijn.
De dressing is simpel. We mengen gelijke delen crème fraîche en mayonaise met wat mosterd, een scheutje citroensap en verse dille. Die laatste maakt het echt af. De dille geeft namelijk wat frisheid, de citroen wat pit, en de mosterd zorgt voor goede balans tussen zacht en toch een beetje scherp.
Lekker én goed voor je
Wat misschien niet iedereen weet is dat haring ook nog eens goed voor ons is. Deze vette vis zit boordevol omega 3-vetzuren, die onder andere bijdragen aan een gezond hart en een goed werkend brein. Daarnaast bevat haring veel vitamine D en B12. Wat dan weer belangrijk is voor onze weerstand en energie. Een salade die dus niet alleen lekker is, maar ook nog gezond.
Serveren op z’n zomers
Deze haringsalade is perfect als lunch of borrelhapje. Wij serveren ‘m het liefst met wat licht geroosterd stokbrood of krokante toastjes. Ook lekker trouwens om een paar blaadjes sla ernaast te doen voor wat extra bite. Maak de salade gerust een uurtje van tevoren, dan kunnen de smaken mooi intrekken.
Zo vieren we het begin van het haringseizoen met iets eenvoudigs, fris en feestelijks. En dat allemaal met een paar ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt!
6 reacties
ik maak het vaker als maaltijdsalade met veldsla of rucola, rode biet en aardappel er nog bij. Heerlijk op een zomerse dag !
In een woord: HEERLIJK!
Met een paar aardappelen was het een zalige maaltijdsalade.
Dank voor het recept👍👍👍
Groet,
Loes
Goedemiddag.
Bedankt weer voor het recept.
Ik ga het zeker maken lekker makkelijk.
Hou van salades.
Fijne dag verder. Grtjs
Heb ongeveer 40 jaar geleden recept gehad van een tante. Maar in plaats van majo en creme fraice was dat met koffieroom en citroensap. Dit goed door kloppen en dan over salade doen. Dag laten staan En daarna smullen maar Erg lekker.
Gister dit gemaakt voor mijn (Duitse) vriend.
Hij kent dit nog van vroeger thuis.
Wel een paar gekookte aardappeltjes eraan toegevoegd om er meer een maaltijdsalade van te maken.
Het commentaar was goed,dus recept is voor herhaling vatbaar.
Een groter compliment kunnen we niet krijgen, dankjewel Linda! En goed idee die gekookte aardappeltjes 🙂