Home Vis Firecracker zalm

Firecracker zalm

een mix van spicy en een tikkie zoet

door SmaakMenutie
Firecracker zalm

Pittig, zoet en bomvol smaak

Heb je ooit van ‘firecracker sauce’ gehoord? Waarschijnlijk niet, want in Nederland is deze saus nauwelijks bekend.

In de Verenigde Staten daarentegen is het een favoriet. Amerikanen zijn gek op sauzen en vrijwel elke variant is kant-en-klaar in de supermarkt te vinden. Maar pas op in restaurants: je eten verdwijnt er soms volledig onder. Daarom bestellen wij saus – ook in Nederland trouwens – altijd apart. Zo bepaal je zelf hoeveel je gebruikt.

Zalm recept

Wat is firecracker saus?

Maar wat is firecracker sauce precies? Eigenlijk is het een soort chilisaus met een balans tussen pittig en zoet, soms met een licht zuurtje. De combinatie van deze smaken maakt de saus echt verslavend lekker. Ook ideaal namelijk voor marinades, dips of als smaakmaker bij andere gerechten.

Firecracker zalm ingrediënten

De perfecte firecracker marinade

Voor onze firecracker marinade gebruiken we sambal badjak extra heet. Normaal gesproken is sambal badjak licht zoetig, maar deze variant heeft precies genoeg pit om de saus een flinke kick te geven. Door de sambal te combineren met sojasaus, bruine suiker, knoflook en tomatenketchup, ontstaat een saus die kruidig is en precies dat zoetje met pit heeft!

Firecracker zalm maken

De truc zit hem in dit recept in de marinade: laat de zalm minimaal twee uur marineren, zodat de smaken goed in de vis kunnen trekken. Dit zorgt ervoor dat elke hap een explosie van smaak oplevert. Heb je meer tijd? Laat de zalm dan gerust een hele nacht marineren

Hoe bereid je firecracker zalm?

Er zijn meerdere manieren om firecracker zalm te bereiden. Grillen, bakken of in de oven – het kan allemaal. Wil je een krokant laagje? Bak de zalm dan net als wij in een pan met een beetje olie op middelhoog vuur, zodat de buitenkant een mooie karamellisatie krijgt. Voor een gelijkmatig gegaarde zalm kun je trouwens ook prima de oven gebruiken: 12-15 minuten op 200 graden Celsius is perfect.

Firecracker salmon

Serveer de zalm met gestoomde rijst en knapperige groenten, zoals geroerbakte broccoli, paksoi of sugarsnaps, om het gerecht compleet te maken. Extra saus erbij? Geen probleem, maar pas op dat je niet overdrijft – de smaak is krachtig genoeg zonder extra saus.

Probeer het zelf!

Firecracker zalm is een geweldig gerecht voor liefhebbers van pittig eten met een zoete twist. Het is eenvoudig te maken en zit boordevol smaak. Dus ga de keuken in, maak je eigen firecracker marinade en ontdek waarom deze saus in de Verenigde Staten zo populair is. Eén ding is zeker: na één hap ben je verkocht!

Firecracker zalm

Firecracker zalm

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 60 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4 zalmmoten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 2 el sambal badjak extra heet
  • 2 el sojasaus 
  • 1 el tomatenketchup
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl djahé
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Meng in een kom 2 el sojasaus met 2 el sambal badjak extra heet, 2 el zonnebloemolie, 1 el tomatenketchup, 1 tl bruine basterdsuiker, 1 tl djahé en 2 geperste tenen knoflook tot een marinade.
  • Bestrooi 4 zalmmoten eerst met paprikapoeder en bestrijk vervolgens rondom met de marinade. Leg de zalm afgedekt in een platte schaal en laat minimaal 2 uur (tot een nacht) marineren.
  • Neem een ruime koekenpan en verhit een flinke scheut zonnebloemolie. Bak de zalm circa 5 minuten aan een kant en vervolgens 2 minuten aan de andere kant.
  • Serveer met ringetjes lente-ui en eventueel extra sambal. Lekker met witte rijst en bijvoorbeeld geroerbakte broccoli.

Firecracker zalm

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

39 reacties

Ilona 21 april 2021 - 13:00

Hi,
Ik heb geen sambal badjak, kan dit ook gewoon met sambal Oelek?

Reply
SmaakMenutie 21 april 2021 - 13:10

Ja hoor Ilona! 🙂

Reply
Betty 31 januari 2021 - 15:40

Ik had geen zalm, maar wel pangasiusfilet. Smaakte erg goed, al zeg ik het zelf.

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:36

Kan ook goed, lekker Betty! 🙂

Reply
Magda 19 januari 2021 - 21:40

Een heerlijk recept dat hier vaker op tafel zal komen. De zalm heb ik een dag en nacht in de marinade gelaten. Sambalbadjak extra hot had ik niet en heb het vervangen door één lepel sambal badjak met één lepel sambal oelek te mengen.
Niet heet maar een heerlijke smaak en zachte zalm. Lente-uitje heb ik vervangen door bieslook uit de tuin. Bedankt weer.

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2021 - 10:42

Lekker dat je het zo lang hebt laten marineren Magda! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Diana 23 december 2020 - 08:54

Gisteravond gemaakt… Het was heerlijk en inderdaad voor herhaling vatbaar… Ik had geen lente-ui dus ipv een sjalotje fijn gesnipperd in de marinade… O en zo voor de zware dagen van kerst hebben wij er een lekkere frisse salade bij gegeten.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2020 - 10:19

Leuk Diana, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂 En lekker die combi met een frisse salade!

Reply
Daan 1 oktober 2020 - 20:33

Is het ook mogelijk om de zalm in de oven te garen?

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2020 - 10:29

Ja dat moet zeker kunnen Daan!

Reply
1 2 3 4