Home Erik's Asia Kip in Chinese zoetzure saus

Kip in Chinese zoetzure saus

met blokjes ananas

door SmaakMenutie
Chinese kip in zoetzure saus

Je proeft direct het verschil

Wie kent de potten Chicken Tonight niet? Deze kant-en-klare saus was en is nog steeds populair vanwege het gemak: opwarmen, kip erbij en klaar.

Maar hoewel deze potten een snelle oplossing bieden, kan niets op tegen de smaak van een versbereide maaltijd. Zelf kip in Chinese zoetzure saus maken is namelijk helemaal niet moeilijk en je proeft direct het verschil.

Chinese zoetzure saus

Zelfgemaakt is het voller van smaak, verser en je kunt zelf bepalen hoe zoet of zuur je het wilt hebben. Bovendien vermijd je zo onnodige toevoegingen en conserveermiddelen. Hoog tijd dus om deze klassieker uit de Chinese keuken zelf te maken!

De perfecte balans tussen zoet en zuur

Wat kip in Chinese zoetzure saus zo heerlijk maakt, is de perfecte balans tussen zoet en zuur. De saus krijgt zijn zoetheid van ananas, suiker (of honing) en zijn fris-zure touch van azijn. Door sojasaus en oestersaus toe te voegen, krijgt het gerecht diepgang en een authentieke Aziatische smaak.

Chinese zoetzure saus recept

Het geheim van een goede zoetzure saus zit hem in de juiste verhoudingen en natuurlijk de versheid van de ingrediënten. Je kunt de saus precies naar jouw smaak aanpassen: wat pittiger met een snufje chili of juist frisser met extra limoensap.

Kip in een krokant jasje of mals en sappig

Er zijn verschillende manieren om de kip te bereiden. Een populaire optie is om de kip in blokjes te snijden, door bloem te halen en vervolgens knapperig te frituren. Dit geeft een heerlijk contrast met de smeuïge saus. Wil je een lichtere versie? Dan kun je de kip natuurlijk gewoon bakken in een pan. Welke variant je ook kiest, de saus trekt sowieso heerlijk in het vlees en zorgt voor een onweerstaanbare smaakbeleving.

Kip met bloem

Serveer opties

Deze heerlijke kip in Chinese zoetzure saus smaakt het beste met gestoomde witte rijst, zodat de saus goed tot zijn recht komt. Wil je het wat gezonder maken? Kies dan voor zilvervliesrijst. Voeg extra groenten toe, zoals wortel voor extra crunch en kleur op je bord. Een schijfje limoen en wat kroepoek maakt het helemaal af.

Dit wokgerecht is niet alleen makkelijk te maken, maar ook een echte favoriet bij velen. Binnen een handomdraai zet je een smaakvolle, huisgemaakte maaltijd op tafel die gegarandeerd beter smaakt dan uit een pot!

Kip in Chinese zoetzure saus
Chinese kip in zoetzure saus

Kip in Chinese zoetzure saus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 108 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje ananas (227 g)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 1 limoen (optioneel)
  • 50 ml natuurazijn
  • 3 el ketchup
  • 1 el oestersaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el bloem
  • Witte rijst
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd circa 350-400 g kipfilet (of kipdijfilet) in hapklare stukjes. Bestrooi rondom met zout en vervolgens met (ongeveer) 1 el bloem. Schud het losse bloem los van de kip en zet even weg.
  • Snijd 1 rode en 1 gele paprika in kleine blokjes en snipper 1 ui. Snijd 2-3 tenen knoflook eveneens fijn.
  • Neem een wok en bak (of frituur) de kipstukjes rondom in een laagje (zonnebloem)olie tot ze een krokant jasje hebben. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Verwijder de olie, op een beetje na, uit de pan en bak in dezelfde pan de stukjes paprika rondom circa 3 minuten. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe en bak ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg nu 50 ml natuurazijn toe samen met 3-4 el ketchup, 1 el oestersaus, 1 el sojasaus en 1 á 2 el bruine basterdsuiker. Meng alles goed door elkaar en zet het vuur wat lager.
  • Doe de kip nu ook erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg naar smaak de ananasblokjes toe. Laat het geheel enkele minuten pruttelen tot het wat ingedikt is.
  • Proef vooral of de smaak naar wens is! Voeg desgewenst extra ketchup op suiker toe. Lekker met witte rijst, een schijfje limoen en kroepoek.

Chinese kip in zoetzure saus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

23 reacties

Linda 30 juli 2021 - 17:30

Hey Tim en Erik! Vandaag heb ik de zoetzure kip gemaakt en het was keilekker. Ik heb het voor 4 personen gemaakt, dus met 800 gr. kip. Ik heb jullie recept aangepast met iets meer azijn, een eetlepel meer ketchup en de sojasaus en bruine suiker daar heb ik 1,5 eetlepel van gebruikt. Oja, en ik heb er 3 paprika’s ingedaan. Kortom, het was heerlijk, wij hebben ervan gesmuld. Dit wordt zeker een blijvertje hier! Dankjewel weer voor het heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2021 - 09:24

Wat leuk om te horen Linda! Fijn dat het gelukt is met de hoeveelheden, moet je een beetje met gevoel doen en dan lukt het vaak wel 🙂

Reply
Martin 15 februari 2021 - 17:21

Hoi,

Dit was zoooo lekker, ik dit zeker vaker maken net als jullie Indische gerechten.
Heb al diverse malen kleine rijst tafels gemaakt, elke keer met succes.
Dank jullie wel.

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 10:33

Leuk om te horen Martin! Fijn dat je van onze recepten geniet 🙂

Reply
Sylvia 2 februari 2021 - 19:48

Heerlijk gerecht. Bijna net zo goed als de beste Chinees! Veel groente erIn gedaan. Top!

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 10:04

Wat een mooi compliment Sylvia! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Carla 10 maart 2022 - 20:48

Was zeer lekker .heb wel inde bloem paprikapoeder en venkelkruiden in gedaan en geen suiker maar honing

Reply
coenen 31 januari 2021 - 10:15

dit ga ik proberen

Reply
Annemieke 8 januari 2021 - 16:07

Ik ben allergisch aan ananas. Is daar een oplossing voor?

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:16

Dan zouden wij kiezen voor perzik, ook lekker!

Reply
Ria 23 februari 2021 - 00:21

Inderdaad veel lekkerder dan uit een pot. Ik had nog een verse ananas staan, heb dat gebruikt ipv een blikje. Deze komt zeker ook weer vaker op het menu, bedankt.

Reply
SmaakMenutie 23 februari 2021 - 10:13

Helemaal lekker als je verse ananas hebt gebruikt Ria! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
1 2 3