Klassieker uit de Russische keuken
We maakten eerder al een Stroganoff met kip, maar de rundvariant mocht natuurlijk niet ontbreken.
Beef Stroganoff – ook wel boeuf Stroganoff genoemd – is een traditioneel gerecht uit Rusland met dun gesneden biefstuk in een romige saus. Het is rijk van smaak, snel klaar en hartsikke veelzijdig.
De naam van dit gerecht komt van de Russische familie Stroganov, een invloedrijke familie uit de 19e eeuw. Volgens de overlevering werd het gerecht geserveerd tijdens feesten voor grote gezelschappen. En dat is niet zo gek, het is eenvoudig te maken, goed voor te bereiden én blijft heerlijk, zelfs als het even moet wachten.
“In minder dan een half uur zet je het al op tafel”
Romig, pittig en simpel
Wat deze Stroganoff zo geslaagd maakt is de combinatie van ingrediënten die elkaar aanvullen zonder te overheersen. De saus bestaat uit runderbouillon, crème fraîche, scherpe Dijonmosterd, een scheutje Worcestersaus en kastanjechampignons. Alles bij elkaar zorgt dat voor een volle, romige smaak met een licht pitje.
De biefstuk bak je kort, zodat hij mals blijft. Daarna voeg je de champignons toe en bouw je stap voor stap de saus op. Tot slot gaat het vlees weer even terug in de pan. Binnen een half uur is het klaar om te serveren.
Wat past erbij?
Wij kozen voor noedels, omdat die de saus goed opnemen en een fijne beet hebben. Eiernoedels of rijstnoedels, het kan allebei. Geen fan van noedels? Rijst, pasta of gebakken aardappeltjes zijn net zo geschikt. Het is maar net waar je zin in hebt.
Maak het af met wat fijngehakte peterselie en ringetjes lente-ui. Dat zorgt voor een fris accent en geeft het gerecht net wat meer kleur op je bord.
Snelle maaltijd
Beef Stroganoff is een gerecht dat je makkelijk maakt, maar toch iets bijzonders op tafel zet. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je iets warms en smaakvols wilt eten zonder veel gedoe. Het is zo’n gerecht dat al snel een vaste plek op je menu kan krijgen. En het mooiste? Als je wat overhoudt, smaakt het de volgende dag misschien nog wel beter.
76 reacties
Hallo kan het ook met riblappen !?
Riblap is wel echt stoofvlees, dus dat moet een stuk langer garen. Zou het dan ook niet adviseren voor dit gerecht 🙂
Het was heerlijk, ik heb er alleen nog een paprika bij gedaan.
Lekker Rianne, paprika kan er heel goed bij! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Kan ik het de avond tevoren maken en de volgende avond opwarmen? Blijft het vlees dan nog sappig?
Ik zou het op de dag zelf maken, dat is toch het lekkerste! 🙂
Kan ik wat over is invriezen?
Ja hoor Gerdien!
Dag Heren,
Wat doe ik met de lente-uitjes? Staan op de boodschappenlijst maar ik zie ze niet terug in het recept
Hi Jeannette, check de laatste stap 😉
Eindelijk een stroganoff recept zonder tomaat in wat voor vorm ook!! Ik kan niet tegen oxaalzuur. Na de vakantie ga ik het maken
Leuk Gonne, geniet ervan! 🙂