Home Pasta Orzo met courgette en Gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

door SmaakMenutie
Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Gers(t)!

Wij kwamen op het idee voor dit waanzinnig lekkere gerecht door twee vriendinnen van ons. Die kwamen een tijdje geleden voor ons koken (ja, dat gebeurt ook). Aangezien een van de twee vegetariër is, maakte ze een vegetarische versie. Orzo is bij uitstek geschikt voor deze doelgroep, gezien het heel voedzaam is en je het kan combineren met allerlei soorten (harde) groenten. Orzo, Italiaans voor gerst, is een gedroogde pastasoort en lijkt een beetje op de rijstkorrel die in risotto gebruikt wordt. Alleen is orzo veel sneller klaar. Wij kozen ditmaal voor een niet vegetarische variant, maar laat gerust de kip achterwege als je liever een vleesloze maaltijd wil. Daarnaast voegen we zongedroogde tomaatjes en courgette toe en voor de pittige touch wat heerlijke Zwitserse Gruyère.

Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g Orzo
  • 60 g Gruyère
  • 20 g pijnboompitten
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kipfilet (optioneel)
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 courgette
  • 1 sjalot

Zo maak je het

  • Kook 350-400 ml bouillon met 1 groente bouillonblokje. Hak 2-3 takjes rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de bouillon.
  • Neem een ruime (hapjes- of soep)pan en fruit hierin in een scheutje olie 1 fijngesneden sjalot samen  met 2 fijngesneden tenen knoflook enkele minuutjes aan.
  • Voeg nu ongeveer 160 g orzo toe en bak de orzo al omscheppend een minuutje mee met de sjalot en knoflook. Schenk de bouillon over de orzo en meng alles even goed door elkaar. Laat nu met deksel op de pan ongeveer 10-12 minuten zachtjes koken.
  • Snijd 1 kipfilet in hapklare stukjes en bestrooi met zout en peper. Bak de kipstukjes rondom gaar en bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Gebruik dezelfde pan om 1 courgette in halve maantjes rondom te bakken. Voeg hieraan ook een stuk of 8 fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe. Bak al omscheppend een minuut of 6-7.
  • Rasp ondertussen 60 g Gruyere kaas en rooster de pijnboompitten. Tenzij je deze al kant-en-klaar gekocht hebt natuurlijk.
  • Voeg de kaas samen met de kip, courgette en de zongedroogde tomaatjes toe aan de orzo en meng alles goed door elkaar en bak nog een minuutje mee. Bestrooi tot slot met de geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.

Orzo recept Orzo recept Orzo maken Orzo koken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

CM Walraven Borst 25 september 2023 - 17:58

Heerlijk gerecht, ik heb het gemaakt met vega kipstukjes voor herhaling vatbaar!

Reply
Anja 12 juli 2023 - 10:49

Kan ik ipv orso ook couscous gebruiken of gaat dat ten koste van de smaak

Reply
SmaakMenutie 12 juli 2023 - 12:08

Zou ik niet doen! Bereidingswijze is al heel anders en bovendien een andere textuur en smaak. Orzo is een pastasoort en couscous is grof gemalen durumtarwe (veel zachter).

Reply
John Coertjens 25 februari 2023 - 16:25

Gisterenavond gemaakt en gegeten. En zoals altijd met jullie recepten was het weer heerlijk.

Reply
1 2 3