Simpel maar lekker
We hebben er weer eentje: een wereldgerecht dat je keuken even meeneemt naar India. Althans, een Europese variant ervan. Want wie in India kip tandoori bestelt, krijgt iets anders dan wat wij gewend zijn.
Daar wordt de kip vaak in een zogenaamde ’tandoor’ (een traditionele kleioven) bereid. Het resultaat is intens rokerig, met een knapperig korstje en diepe kruiding. Onze versie heeft geen oven van 480 graden nodig, maar levert wél diezelfde kruidige warmte en smeuïgheid. En dat in een half uur. Als je wel even van te voren de kip marineert tenminste.

De marinade
Voor een gerecht dat zó vol smaak zit, is de werkwijze echt heel eenvoudig. De basis is kipdijfilet, die is lekker mals, en perfect geschikt om lang in kruiden te liggen. De marinade maken we van Griekse yoghurt, zonnebloemolie, citroensap en een mix van specerijen: kurkuma, koriander, komijnzaad, gember, garam masala en een snuf cayenne.

Minimaal een uur laten intrekken is ideaal, maar langer mag zeker. Zet het bijvoorbeeld ’s ochtends al weg in de koelkast, dan ben je ‘s avonds helemaal zo klaar.
Lekker romig
Eenmaal gemarineerd, hoeft de kip alleen nog even gebakken te worden. Op middelhoog vuur, totdat het vlees mooi gaar is en de saus langzaam indikt. Dat duurt zo’n 15 tot 20 minuten. Als je merkt dat de saus iets te snel indroogt, voeg dan gewoon een klein scheutje water toe. Zo blijft het geheel lekker romig.

Doordat de yoghurt de kip zacht houdt en de specerijen hun werk doen, heb je na het bakken een heerlijke saus die zich perfect hecht aan het vlees. En die geur… onmiskenbaar tandoori!
Wat eet je erbij?
Deze kip tandoori serveer je het beste met witte rijst en een frisse tegenhangers. Denk aan plakjes komkommer, wat grofgesneden peterselie (of koriander) en natuurlijk naan(brood). Zo kun je ook de laatste stukjes kip opscheppen, ook zo zonde om te laten liggen namelijk.

Voor wat extra frisheid is een lepel yoghurt met citroenrasp of munt ook een goeie toevoeging. Daarmee maak je het nét wat lichter, maar dan wel zonder de kruidigheid te verliezen.
Goed gevulde kruidenlade
Deze Indiase milde curry is zo’n gerecht dat makkelijk een vaste plek verovert in je lijstje met ‘wat eten we vandaag nu weer eens’. Niet alleen omdat het snel klaar is, maar vooral omdat het zoveel smaak brengt met zo weinig moeite. Je hebt er geen lange lijst aan ingrediënten of bijzondere apparatuur voor nodig; alleen een goed gevulde kruidenlade en een beetje voorbereidingstijd. Ideaal voor wie wel wil variëren, maar niet uren in de keuken wil staan.
29 reacties
De kip staat nu in de marinade.. Ik ben benieuwd!
Groetjes, Sanneke
Lekker Sanneke! Viel het in de smaak? 🙂
De kip staat in de marinade! Klinkt als een lekker en makkelijk maar smaakvol gerecht. Blij dat ik jullie heb gevonden, zoveel heerlijke recepten
Mmm lekker Valerie! Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Ik doe vaak boodschabij picnic, een samenwerking zou tof zijn.
Kan je dit gerecht ook in de slowcooker maker met marinade ?
Of gaat dat schiften? Ellen
Hallo Ellen, we denken het wel! Maar hebben het zelf nooit geprobeerd in de slowcooker. Dus zeker weten doen we het niet 🙂
Toch maar in gewone pan gemaakt, dubbele portie, en het is verrukkelijk ??
Fijn dat het gelukt is en het in de smaak viel! 😀
De kip staat hier ook in de marinade. Hebben er zin in. Jullie site wordt hier elk weekend bekeken met het bedenken van wat we gaan eten de komende week
Lekker Bas! Hopelijk hebben jullie ervan genoten. Wat leuk dat onze website dient ter inspiratie voor wat er op tafel komt! 🙂
Gerecht net gemaakt, helaas geschift. Ik gebruikte Griekse Yoghurt van Fage 5% iemand de gouden tip?
De tip: zorg ervoor dat je de yoghurt een half uurtje van tevoren uit de koelkast haalt zodat het op kamertemperatuur komt. Dan is de kans het kleinst op schiften. En hoe vetter de yoghurt, hoe minder de kans op schiften. Succes!
Hoi, hier een groot fan! Trouwens het hele gezin! Is het een rare vraag of je ook gewone yoghurt kan gebruiken?
Leuk om te horen Wendy, fijn dat jullie van onze recepten genieten! En niks is een rare vraag hoor 🙂 Griekse yoghurt is wat vetter en dikker. Gewone kan dus ook maar de Griekse variant is beter.