Home Vis Firecracker zalm

Firecracker zalm

een mix van spicy en een tikkie zoet

door SmaakMenutie
Firecracker zalm

Pittig, zoet en bomvol smaak

Heb je ooit van ‘firecracker sauce’ gehoord? Waarschijnlijk niet, want in Nederland is deze saus nauwelijks bekend.

In de Verenigde Staten daarentegen is het een favoriet. Amerikanen zijn gek op sauzen en vrijwel elke variant is kant-en-klaar in de supermarkt te vinden. Maar pas op in restaurants: je eten verdwijnt er soms volledig onder. Daarom bestellen wij saus – ook in Nederland trouwens – altijd apart. Zo bepaal je zelf hoeveel je gebruikt.

Zalm recept

Wat is firecracker saus?

Maar wat is firecracker sauce precies? Eigenlijk is het een soort chilisaus met een balans tussen pittig en zoet, soms met een licht zuurtje. De combinatie van deze smaken maakt de saus echt verslavend lekker. Ook ideaal namelijk voor marinades, dips of als smaakmaker bij andere gerechten.

Firecracker zalm ingrediënten

De perfecte firecracker marinade

Voor onze firecracker marinade gebruiken we sambal badjak extra heet. Normaal gesproken is sambal badjak licht zoetig, maar deze variant heeft precies genoeg pit om de saus een flinke kick te geven. Door de sambal te combineren met sojasaus, bruine suiker, knoflook en tomatenketchup, ontstaat een saus die kruidig is en precies dat zoetje met pit heeft!

Firecracker zalm maken

De truc zit hem in dit recept in de marinade: laat de zalm minimaal twee uur marineren, zodat de smaken goed in de vis kunnen trekken. Dit zorgt ervoor dat elke hap een explosie van smaak oplevert. Heb je meer tijd? Laat de zalm dan gerust een hele nacht marineren

Hoe bereid je firecracker zalm?

Er zijn meerdere manieren om firecracker zalm te bereiden. Grillen, bakken of in de oven – het kan allemaal. Wil je een krokant laagje? Bak de zalm dan net als wij in een pan met een beetje olie op middelhoog vuur, zodat de buitenkant een mooie karamellisatie krijgt. Voor een gelijkmatig gegaarde zalm kun je trouwens ook prima de oven gebruiken: 12-15 minuten op 200 graden Celsius is perfect.

Firecracker salmon

Serveer de zalm met gestoomde rijst en knapperige groenten, zoals geroerbakte broccoli, paksoi of sugarsnaps, om het gerecht compleet te maken. Extra saus erbij? Geen probleem, maar pas op dat je niet overdrijft – de smaak is krachtig genoeg zonder extra saus.

Probeer het zelf!

Firecracker zalm is een geweldig gerecht voor liefhebbers van pittig eten met een zoete twist. Het is eenvoudig te maken en zit boordevol smaak. Dus ga de keuken in, maak je eigen firecracker marinade en ontdek waarom deze saus in de Verenigde Staten zo populair is. Eén ding is zeker: na één hap ben je verkocht!

Firecracker zalm

Firecracker zalm

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 60 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4 zalmmoten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 2 el sambal badjak extra heet
  • 2 el sojasaus 
  • 1 el tomatenketchup
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl djahé
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Meng in een kom 2 el sojasaus met 2 el sambal badjak extra heet, 2 el zonnebloemolie, 1 el tomatenketchup, 1 tl bruine basterdsuiker, 1 tl djahé en 2 geperste tenen knoflook tot een marinade.
  • Bestrooi 4 zalmmoten eerst met paprikapoeder en bestrijk vervolgens rondom met de marinade. Leg de zalm afgedekt in een platte schaal en laat minimaal 2 uur (tot een nacht) marineren.
  • Neem een ruime koekenpan en verhit een flinke scheut zonnebloemolie. Bak de zalm circa 5 minuten aan een kant en vervolgens 2 minuten aan de andere kant.
  • Serveer met ringetjes lente-ui en eventueel extra sambal. Lekker met witte rijst en bijvoorbeeld geroerbakte broccoli.

Firecracker zalm

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

39 reacties

Annemarie 15 september 2020 - 22:26

Ik heb het recept gisteren gemaakt en het was heerlijk! Ik maakte er roerbakgroente bij en wat noedels. Deze komt zeker vaker op het menu! Een toppertje

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:19

Fijn dat het in de smaak viel Annemarie! Lekker die combinatie met groenten en noedels 🙂

Reply
Lenti 14 september 2020 - 23:50

Vandaag gemaakt op de barbeque. Wel met zalmforel met huid. Het was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:18

Wat leuk dat je de firecracker op de bbq hebt gemaakt! En met huid is inderdaad dan het beste 🙂

Reply
Rian 20 maart 2022 - 20:48

Vandaag gegeten, wel in de oven bereid, heerlijk met suger snaps, blijvertje.

Reply
Victor Antonisse 29 april 2022 - 10:30

Dag Rian, hoe lang bak je ze in de oven? Op 200 graden?
Alvast bedankt voor je reactie.

Gr. Victor

Reply
Marga Barendregt Kort 1 september 2020 - 18:11

Ik heb dit recept vandaag gemaakt en het was heerlijk, Voor herhaling vatbaar. Uit de kunst

Reply
SmaakMenutie 2 september 2020 - 10:22

Leuk om te horen Marga! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Shiva 28 augustus 2020 - 14:25

Wat voor sojasaus gebruiken jullie in dit recept?

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2020 - 15:22

Wij gebruiken altijd Kikkoman sojasaus (met de rode dop)!

Reply
Shiva 29 augustus 2020 - 10:04

Bedankt! Ik heb het recept gister gemaakt. Heel erg lekker!

Reply
wendy 26 augustus 2020 - 07:38

Is dit ook te maken zonder tomatenketchup ivm tomatenallegie?

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2020 - 09:45

Jazeker Wendy! Vervang het bijvoorbeeld voor chilisaus 🙂

Reply
Geraldina 2 september 2020 - 09:34

Genoten! Super lekker en viel goed in de smaak!

Reply
SmaakMenutie 2 september 2020 - 10:23

Fijn Geraldina, dat vinden we heel leuk om te horen!

Reply
1 2 3 4