Home <30 minuten Beef Stroganoff

Beef Stroganoff

biefstukpuntjes in een romige saus

door SmaakMenutie
Beef Stroganoff

Klassieker uit de Russische keuken

We maakten eerder al een Stroganoff met kip, maar de rundvariant mocht natuurlijk niet ontbreken.

Beef Stroganoff – ook wel boeuf Stroganoff genoemd – is een traditioneel gerecht uit Rusland met dun gesneden biefstuk in een romige saus. Het is rijk van smaak, snel klaar en hartsikke veelzijdig.

Boeuf Stroganoff

De naam van dit gerecht komt van de Russische familie Stroganov, een invloedrijke familie uit de 19e eeuw. Volgens de overlevering werd het gerecht geserveerd tijdens feesten voor grote gezelschappen. En dat is niet zo gek, het is eenvoudig te maken, goed voor te bereiden én blijft heerlijk, zelfs als het even moet wachten.

“In minder dan een half uur zet je het al op tafel”

Romig, pittig en simpel

Wat deze Stroganoff zo geslaagd maakt is de combinatie van ingrediënten die elkaar aanvullen zonder te overheersen. De saus bestaat uit runderbouillon, crème fraîche, scherpe Dijonmosterd, een scheutje Worcestersaus en kastanjechampignons. Alles bij elkaar zorgt dat voor een volle, romige smaak met een licht pitje.

Beef Stroganoff recept

De biefstuk bak je kort, zodat hij mals blijft. Daarna voeg je de champignons toe en bouw je stap voor stap de saus op. Tot slot gaat het vlees weer even terug in de pan. Binnen een half uur is het klaar om te serveren.

Wat past erbij?

Wij kozen voor noedels, omdat die de saus goed opnemen en een fijne beet hebben. Eiernoedels of rijstnoedels, het kan allebei. Geen fan van noedels? Rijst, pasta of gebakken aardappeltjes zijn net zo geschikt. Het is maar net waar je zin in hebt.

Beef Stroganoff klassiek

Maak het af met wat fijngehakte peterselie en ringetjes lente-ui. Dat zorgt voor een fris accent en geeft het gerecht net wat meer kleur op je bord.

Snelle maaltijd

Beef Stroganoff is een gerecht dat je makkelijk maakt, maar toch iets bijzonders op tafel zet. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je iets warms en smaakvols wilt eten zonder veel gedoe. Het is zo’n gerecht dat al snel een vaste plek op je menu kan krijgen. En het mooiste? Als je wat overhoudt, smaakt het de volgende dag misschien nog wel beter.

Beef Stroganoff

Beef Stroganoff

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 161 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g biefstuk
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g rijst- of eiernoedels
  • 125 g crème fraîche
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 el bloem
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 1 tl worcestersaus
  • Handje verse peterselie
  • Paar stengels lente-ui
  • Olijfolie of roomboter

Zo maak je het

  • Begin met het snijwerk: snijd 250 g kastanje champignons in plakjes of blokjes, snipper 2 sjalotten, snijd 2 tenen knoflook fijn en snijd circa 300 g biefstuk in reepjes.
  • Neem een ruime hapjes- of koekenpan en verhit een flinke scheut olijfolie of boter. Bak de biefstukreepjes op (middelhoog) vuur rondom aan in 1 á 2 minuten. Haal uit de pan en zet afgedekt weg.
  • Voeg extra olie toe aan de pan en fruit de sjalot 1 minuutje aan. Voeg de 250 g gesneden champignons toe en bak rondom al omscheppend bruin in circa 7-8 minuten.
  • Voeg nu de 2 fijngesneden tenen knoflook toe en bak deze nog 1 minuutje mee. Vervolgens voeg je 1 ruime el bloem toe en bak de bloem al omscheppend op wat lager vuur even mee.
  • Schenk 250 ml (kokend) heet water toe aan de pan samen met 1 verkruimeld bouillonblokje. Meng alles goed door elkaar en schraap de bodem van de pan schoon. Laat rustig sudderen.
  • Voeg vervolgens (in etappes) 1 bakje crème fraîche toe en blijf enkele minuten geregeld roeren tot dat de saus wat gebonden is. Voeg ook 2 tl scherpe (Dijon) mosterd toe en 1 tl worcestersaus.
  • Voeg tot slot de gebakken biefstukreepjes weer toe aan de saus en laat nog enkele minuten pruttelen (eventueel met deksel).
  • Serveer met (rijst- of eier)noedels, pasta, rijst of aardappeltjes en wat fijngesneden peterselie en lente-ui.

Beef Stroganoff

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

76 reacties

Mieke Von Harenberg 23 juli 2020 - 12:29

Een geweldig gerecht. Het wordt een beetje afgezaagd, maar wederom zó zalig gegeten!!!!
Kan bijna niet meer zonder jullie site ?

Reply
SmaakMenutie 24 juli 2020 - 08:47

Haha heel goed Mieke, leuk!! 🙂

Reply
jane 28 april 2020 - 10:15

dit was zo zalig Heb er zelf gemaakte aardappel kroketjes bij gemaakt Smullen Thanks

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 16:04

Fijn dat het in de smaak viel Jane! Lekker zeg met aardappel kroketjes 🙂

Reply
Frederik Muller 14 april 2020 - 19:48

Zo, dit was echt meer dan heerlijk. Had het gecombineerd met Lassie Notenrijst waardoor er ook een crunch in zat van de nootjes. De mosterd geeft wat heerlijke pittigheid en de worchestersaus voegt heel subtiel ook een smaak toe. Dit ga ik vaker maken!

Reply
SmaakMenutie 15 april 2020 - 10:10

Fijn dat ons recept in de smaak viel Frederik! 🙂 En lekker de combinatie met notenrijst, goed idee!

Reply
cocx kunen 24 maart 2020 - 12:01

Ben zo blij dat ik jullie ben tegengekomen op ……… op mijn PC….. ik woon in Spanje maar heb 40 jaar in de kookwereld gezeten in Nederland, jullie recepten zijn geweldig. Print ze uit en heb een speciale map. Fijne dag…..

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2020 - 12:11

Ontzettend leuk om te horen dat onze recepten zelfs over de grens gaan! En ook nog eens worden gemaakt door iemand die in de kookwereld heeft gewerkt, groot compliment, dankjewel! 🙂

Reply
Anne 14 maart 2020 - 18:32

Gemaakt met eiermie! Snel klaar en puberzoon heeft er ook van gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:33

Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel Anne! Lekker hoor met eiermie 🙂

Reply
1 2 3 4 8