Klassieker uit de Russische keuken
We maakten eerder al een Stroganoff met kip, maar de rundvariant mocht natuurlijk niet ontbreken.
Beef Stroganoff – ook wel boeuf Stroganoff genoemd – is een traditioneel gerecht uit Rusland met dun gesneden biefstuk in een romige saus. Het is rijk van smaak, snel klaar en hartsikke veelzijdig.
De naam van dit gerecht komt van de Russische familie Stroganov, een invloedrijke familie uit de 19e eeuw. Volgens de overlevering werd het gerecht geserveerd tijdens feesten voor grote gezelschappen. En dat is niet zo gek, het is eenvoudig te maken, goed voor te bereiden én blijft heerlijk, zelfs als het even moet wachten.
“In minder dan een half uur zet je het al op tafel”
Romig, pittig en simpel
Wat deze Stroganoff zo geslaagd maakt is de combinatie van ingrediënten die elkaar aanvullen zonder te overheersen. De saus bestaat uit runderbouillon, crème fraîche, scherpe Dijonmosterd, een scheutje Worcestersaus en kastanjechampignons. Alles bij elkaar zorgt dat voor een volle, romige smaak met een licht pitje.
De biefstuk bak je kort, zodat hij mals blijft. Daarna voeg je de champignons toe en bouw je stap voor stap de saus op. Tot slot gaat het vlees weer even terug in de pan. Binnen een half uur is het klaar om te serveren.
Wat past erbij?
Wij kozen voor noedels, omdat die de saus goed opnemen en een fijne beet hebben. Eiernoedels of rijstnoedels, het kan allebei. Geen fan van noedels? Rijst, pasta of gebakken aardappeltjes zijn net zo geschikt. Het is maar net waar je zin in hebt.
Maak het af met wat fijngehakte peterselie en ringetjes lente-ui. Dat zorgt voor een fris accent en geeft het gerecht net wat meer kleur op je bord.
Snelle maaltijd
Beef Stroganoff is een gerecht dat je makkelijk maakt, maar toch iets bijzonders op tafel zet. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je iets warms en smaakvols wilt eten zonder veel gedoe. Het is zo’n gerecht dat al snel een vaste plek op je menu kan krijgen. En het mooiste? Als je wat overhoudt, smaakt het de volgende dag misschien nog wel beter.
76 reacties
Een geweldig gerecht. Het wordt een beetje afgezaagd, maar wederom zó zalig gegeten!!!!
Kan bijna niet meer zonder jullie site ?
Haha heel goed Mieke, leuk!! 🙂
dit was zo zalig Heb er zelf gemaakte aardappel kroketjes bij gemaakt Smullen Thanks
Fijn dat het in de smaak viel Jane! Lekker zeg met aardappel kroketjes 🙂
Zo, dit was echt meer dan heerlijk. Had het gecombineerd met Lassie Notenrijst waardoor er ook een crunch in zat van de nootjes. De mosterd geeft wat heerlijke pittigheid en de worchestersaus voegt heel subtiel ook een smaak toe. Dit ga ik vaker maken!
Fijn dat ons recept in de smaak viel Frederik! 🙂 En lekker de combinatie met notenrijst, goed idee!
Ben zo blij dat ik jullie ben tegengekomen op ……… op mijn PC….. ik woon in Spanje maar heb 40 jaar in de kookwereld gezeten in Nederland, jullie recepten zijn geweldig. Print ze uit en heb een speciale map. Fijne dag…..
Ontzettend leuk om te horen dat onze recepten zelfs over de grens gaan! En ook nog eens worden gemaakt door iemand die in de kookwereld heeft gewerkt, groot compliment, dankjewel! 🙂
Gemaakt met eiermie! Snel klaar en puberzoon heeft er ook van gesmuld.
Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel Anne! Lekker hoor met eiermie 🙂