Broodpannenkoek
Wist je dat ‘roti’ letterlijk eigenlijk simpelweg ‘brood’ betekent? Terwijl als we het in Nederland hebben over roti we eigenlijk het bekende Surinaamse gerecht ‘roti kip massala’ bedoelen.
Bestaande uit een zachte, luchtige broodpannenkoek met kruidige kip massala, kousenband, aardappelen en een eitje. De basis van een goede roti zit ‘m niet alleen in de perfect gekruide kip, maar zeker ook in de roti vellen.
Als je een écht lekkere roti wilt, ga dan naar een (Surinaamse) toko. Daar vind je namelijk de authentieke roti vellen, bereid met onder andere gele spliterwten. Deze zijn echt een wereld van verschil met de supermarktvarianten, die vaak taaier en veel minder smaakvol zijn.
De oorsprong
Toen in de late 19e eeuw Hindoestaanse arbeiders vanuit India naar Suriname kwamen, brachten ze niet alleen hun cultuur mee, maar ook hun keukengeheimen. Eén daarvan was roti, een broodpannenkoek dat vaak gegeten werd met groenten en curry.
In het warme Suriname mengde deze traditie zich met lokale smaken: kousenband, eieren, aardappelen en kip werden al snel vaste onderdelen van het gerecht. Zo ontstond een nieuwe variant van roti, vol Surinaamse invloeden. Wat begon als een herinnering aan thuis, is nu niet meer weg te denken uit de Surinaamse eetcultuur.
De perfecte kip massala bereiden
Voor een goede roti kip massala begint alles met de kip. Gebruik bij voorkeur kipdijfilet (of kip met bot) voor extra smaak. Kipfilet zou op zich kunnen, maar de kip wordt extra mals dankzij het kleine vetrandje dat de kipdijfilet heeft. Verhit een ruime pan met een scheutje zonnebloemolie en bak de kip allereerst goudbruin aan.
Voeg vervolgens een royale hoeveelheid masala kerrie en gemalen komijnzaad toe en bak even mee. Snijd twee tomaten grof en bak ze kort mee, zodat ze hun smaak goed afgeven. Hierna blussen we onze roti af met water en voegen we een kippenbouillon blokje toe. Daarna gaan de aardappelen erbij en laten we alles zo’n drie kwartier rustig pruttelen, zodat de smaken goed in de kip en aardappelen trekken.
Voor extra pit kan je een madame Jeanette peper toevoegen. Maar pas op: deze Surinaamse peper is loeiheet! Laat de peper ongeveer tien minuten meekoken voor een subtiele scherpte, of langer als je van echt pittig houdt. En we spreken uit ervaring als we ze zeggen dat het echt heel spicy wordt als je de peper te lang mee laat pruttelen.
Kousenband en eitjes
Terwijl de kip suddert koken we de kousenband beetgaar. Snijd de lange bonen in stukjes van 3-5 centimeter en kook ze zo’n acht minuten in (gezouten) water. Vervolgens roerbak je ze met een gesnipperd uitje en een fijngesneden teentje knoflook voor extra smaak. Daarnaast koken we twee eieren hard. Die eitjes zijn echt een onmisbaar onderdeel van roti kip massala.
Serveren en genieten
De vellen kun je kort opwarmen in de oven of pan (of zelfs de magnetron). Ze blijven dan goed vouwbaar maar de kou is er wel vanaf. Verdeel vervolgens de kip massala, aardappelen en kousenband over het bord, leg er een eitje bij en serveer met een (warm) roti vel. Dit gerecht kent overigens veel varianten, afhankelijk van familietradities en persoonlijke voorkeuren maar deze versie is wat ons betreft de allerlekkerste. En vergeet niet: roti eet je met je handen!
140 reacties
Jullie hebben echt top gerechten er tussen staan hoor en allemaal even goed uitgelegd en ook heel veel diverse smaken. Ik woon in Den Haag en kan hier perfect Roti vellen kopen maar jullie recept is echt heel goed, ik heb er wat peper extra erbij gedaan, super bedankt weer
Ik zou graag nog meer van jou recepten willen.alvast bedankt.
Even een vraagje: snijden jullie de madame jeanette klein of gaat die in zijn geheel in de saus tijdens het pruttelen en gaat hij er bij serveren uit?
Yes in z’n geheel! En vervolgens inderdaad verwijderen. Langer meekoken mag ook, maar dan wordt het nog pittiger 😉
Deze ga ik nog eens proberen. Met kant-en-klare massala slaag ik er wel in en is de smaak goed, maar met de losse Nandan kruiden niet.
Ik had een ander recept, waarbij het wellicht ligt aan het gebruik van kippenpoten en de kruiden moest je samen met de poten >30 min(!) bakken voor afblussen; dus alles aangebrand. Kort aanbakken van de kruiden, daarna met kippendij stukjes en afblussen werkt vast beter.
Had nog een vraag over de madame Jeannet: kun je hiervoor madame jeanette sambal gebruiken, zoals van Faja Lobi? Als omschrijving staat er piccalilly (ingrediënten komen ook overeen) , maar ik weet niet of dit wel goede sambal is voor röti. Het is de enigste jeanette sambal hier in de super.
Zou ik niet doen, gezien de vele andere ingrediënten. Houd het puur door (optioneel) een echte madame jeanette te gebruiken
Top recept, heerlijk. Dank jullie hiervoor!