Home Review Hete soep uit de blender

Hete soep uit de blender

door SmaakMenutie

Een paar weken geleden kregen wij van Coolblue een Vitamix blender opgestuurd: de A3500i. Of we die eens goed wilden testen. Een multifunctioneel ding die niet alleen alles helemaal glad mixt maar ook zegt hete soepen te kunnen maken en zichzelf schoonmaakt. Een betere blender bestaat er niet beweren ze zelf. Alright, laten we eens gaan bekijken of dit écht de Ferrari onder de blenders is. We beginnen bij het begin.

Toen we de blender uit de doos tilden merkten we al direct dat het geen simpel apparaatje is. Hij is namelijk behoorlijk zwaar. En dat is niet gek, want er zit een vermogen in van 1200 watt. Hij oogt bovendien heel professioneel en ziet er solide en mooi uit. Vooral deze versie met geborsteld rvs is een plaatje. De grote kan die erbij zit is gemaakt van titran. Een duurzaam en oersterk materiaal. Het bedieningspaneel is heel simpel en strak. Er zijn 5 standaard programma’s en er is een draaiknop waarmee je handmatig de snelheid instelt. Daarnaast beschikt de blender over een timer en een pulse functie en een start/stop knop.

De blender beschikt over een strak bedieningspaneel

Tijd om te testen
We beginnen met een smoothie. Het speciale smoothie programma gaat het werk doen. Volgens Vitamix is niks te gek en maakt hij binnen 50 seconden een smoothie die ook echt smooth is. Uiteraard checken we wel even braaf de boekjes. In de gebruiksaanwijzing staat dat volgorde van vullen is: eerst de vloeistoffen, dan de droge ingrediënten, groenten en fruit en als laatst de bevroren ingrediënten en het ijs. Klinkt logisch. In het bijgeleverde receptenboekje hanteren ze overigens een meer willekeurige volgorde.

Wij maken een smoothie met spinazie, aardbeien, blauwe bessen, banaan, amandelmelk en ijs. We gooien alles in de blender en gebruiken uiteraard het smoothie programma. Hij begint langzaam en eindigt vervolgens op de hoogste stand. Wow, in 50 seconden is-ie klaar! De vlijmscherpe messen in combinatie met het vermogen vermorzelen alle ingrediënten. Yep, smooth it is! Geen stukje meer te bekennen. Na deze test hebben we nog een aantal smoothies gemaakt en elke keer zijn ze hetzelfde: simpelweg perfect.

Koude én hete soep
Voordat we hete soep gaan maken, maken we eerst een koude soep. We maken een variant op de Spaanse gazpacho: salmorejo. Naast tomaten gaat er stokbrood, knoflook en olijfolie in. Een combinatie die onze huidige blender moeilijk vindt. Bovendien moeten de tomaten altijd ontvelt worden om stukjes in de soep te voorkomen. Eens kijken of dit apparaat deze ingrediënten wel smooth krijgt. De tomaten gaan in grove stukken en met vel in de kan. We vullen hem helemaal met stokbrood, gieten de olie erbij en eindigen met wat ijsklontjes. We gaan niet voor een programma maar gebruiken de draaiknop en bepalen zelf de duur. Langzaam bouwen we op van de laagste stand naar de hoogste stand. En ja hoor… binnen 1 minuut was werkelijk alles tot volledig vloeibare soep gemalen. Ongelooflijk!

De messen van de A3500i zijn vlijmscherp

Goed, volgend recept. Nu gaan we voor de hete soep. Yep, hete soep. Dit apparaat zegt binnen 6 minuten een hete soep te kunnen maken die je zo kan uitserveren. Eens zien hoe dat werkt. De basis is hetzelfde. Alles in de blender mikken. Laten we dan maar eens de uitdaging aan gaan met een soep waar onder andere courgette, paprika, aardappels en bouillon in gaat. Niks voorgekookt maar hop, zo de machine in. We kiezen het ‘hot soup’ programma en daar gaat-ie! In mum van tijd is de blender op volle toeren. Het display geeft 5 minuten en 45 seconden aan. Dankzij de rotatie en de enorme snelheid komt er zoveel warmte vrij dat het inderdaad warm wordt. De stoom kwam letterlijk uit de kan toen we het deksel er vanaf haalden. En wederom is alles perfect gemixt. Geen stukje te bekennen. En is-ie ook heet? Jazeker, dik 80 graden. Dat mag wel hete soep heten wat ons betreft.

Ideaal. Toch?
Jazeker. Het bespaart je een hoop werk. En het is ideaal voor soepen waarbij de kooktijd niet relevant is. En als je een ‘raw food’ fan bent dan kom je zo helemaal aan je trekken. Natuurlijk moet je wel kritisch kijken welke groenten je gebruikt. Er zijn simpelweg groenten die gewoon beter zijn als je ze kookt, bakt of op een andere manier verwerkt. Overigens maakten we ook een pompoensoep waarbij we de pompoen alleen maar in de oven geroosterd hadden vooraf. Die was uitstekend gelukt.

En verder
Verder beschikt het apparaat over wat handige features. Met het zelfreinigingsprogramma kan je eenvoudig de blender schoonmaken. Door wat water en een drupje afwasmiddel reinigt de kan zichzelf. Maar hij kan uiteraard ook gewoon in de vaatwasser, net zo makkelijk. Daarnaast werkt het crushen van ijs exact zoals het zou moeten. Dit ding doet gewoon wat elke blender zegt te doen, alleen maakt hij het ook waar.

Conclusie
Dit is zonder twijfel de beste blender die wij ooit hebben gehad. De Ferrari onder de blenders? Absoluut wat ons betreft! Maar daar betaal je dan ook voor. Deze topversie kost je namelijk een slordige 999 euro. En zo maakt hij zijn naam inderdaad waar, de Ferrari onder de blenders. Het is een hele forse investering, maar wel eentje waar je heel lang plezier van hebt. En dat Vitamix zeker is van haar zaak bewijzen ze wel door de 10 jaar garantie die ze geven. Voor de helft van het geld heb je overigens al een Vitamix blender. Natuurlijk kan die wat minder, maar ook die maakt zijn naam helemaal waar. Zouden wij een Vitamix kopen? Ja, als we hem dagelijks meerdere keren zouden gebruiken absoluut. En dan nog een tip aan Vitamix. Als je klanten bijna duizend euro uitgeven aan een blender mag daar best nog een extra kleinere kan bijgeleverd worden.

Deze 2 liter blender van Vitamix kost bij Coolblue €999.99. Naast deze is er nog een veel groter aanbod aan blenders en andere keukenspullen in de webshop te vinden.

Advertisement

2 reacties

Heidi 13 juli 2022 - 16:28

Hoi Tim en Erik,
Laatst heb ik een goede blender aangeschaft. Ik heb er veel plezier van! Ik ben benieuwd hoe jullie die hete soep uit de blender precies gemaakt hebben. Willen jullie dat delen? Ik heb al veel van jullie heerlijke recepten gemaakt en ik ben ook benieuwd naar dit makkelijke recept 🙂

Hartelijke groet,
Heidi

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2022 - 10:56

Hi Heidi, wat leuk dat je een goede blender hebt aangeschaft! Goed gereedschap is altijd belangrijk in de keuken. De blender die wij gebruikt hebben, heeft een speciale stand waarmee de soep bereid en direct verwarmt wordt. Dus niet elke blender is hier geschikt voor. Fijn dat onze recepten in de smaak vallen, erg leuk om te horen!

Reply