Home Review Aan de slag met de Weber BBQ!

Aan de slag met de Weber BBQ!

door SmaakMenutie
Saté ajam

Een alleskunner

Van Coolblue kregen we de Weber Master Touch Premium opgestuurd: de SE E-5775 met Sear-Grate functie. Of we die eens goed wilden testen. De 3-in-1 houtskoolbarbecue is een echte alleskunner beweren ze. De Master Touch kan grillen, braden en zelfs roken. En de apart geleverde pizzasteen maakt de knapperigste pizzabodems mogelijk. De hoogste tijd dus om deze bbq eens uit te proberen. We beginnen bij het begin.

De barbecue wordt geleverd in een grote doos, maar je moet hem nog wel zelf in elkaar te zetten. Gelukkig zit er een duidelijke handleiding bij, dus het wijst zich vanzelf. Desondanks zijn we wel bijna een uur bezig geweest. Wellicht zou er wel het een en ander al gemonteerd geleverd kunnen worden. Maar goed, hij staat! De Master Touch is groot, heel groot. Het grilloppervlak heeft met zijn omtrek van 57 cm genoeg ruimte om voor zeker 12 man tegelijk een hamburgertje te grillen. En met het zogenaamde GBS rooster is de barbecue makkelijk uit te breiden met diverse GBS accessoires, zoals een pizzasteen, een wokpan of de GBS Sear-Grate. Het grillrooster heeft een speciaal uitneembaar middenstuk, waardoor de accessoires gemakkelijk in het rooster geplaatst kunnen worden. Een duidelijke uitleg over de werking van de pizzasteen en Sear-Grate ontbreken, maar het spreekt voor zich hoe we deze moeten gebruiken. Via een maatbeker kunnen we eenvoudig bepalen hoeveel houtskool we nodig hebben en nadat we de kolen hebben aangestoken en er zich een wit laagje op het houtskool heeft gevormd, kunnen de inzetstukken geplaatst worden en na zo’n 15 minuten kan het vlees of de pizza erop.

De vlam erin

Wij kiezen voor Indische kipsaté voor op de Sear-Grate en we maken een flammkuchen op de pizzasteen. Gezien beide gerechten minder dan 20 minuten op de bbq hoeven, maken we gebruik van directe hitte. Grote stukken vlees die lang moeten garen maken gebruik van de indirecte barbecuemethode. Lucht is een belangrijke factor bij barbecuen op houtskool. Hoe meer lucht de barbecue instroomt, hoe hoger de interne temperatuur. Tijdens het koken kan je de temperatuur regelen door simpelweg de ventilatieopeningen in het deksel en de ketel volledig open te zetten. Slowcooking is hier een voorbeeld van, waarbij de temperatuur langere tijd constant en laag moet blijven voor het garen. Als je indirect op lagere temperatuur wil koken kan je dus de ventilatieopeningen tot halverwege sluiten. Ideaal voor gerechten als pulled-pork/chicken, wat we zeker ook nog een keer hierop gaan maken. Hiervoor zijn ook diverse accessoires meegeleverd. Zoals met de houtskoolring verplaats je eenvoudig de houtskool naar de zijkanten van de kuip waardoor je indirect grilt en dus ook gerechten braadt. Dankzij de meegeleverde Diffuser Plate wordt een constante temperatuur behouden tijdens het roken op de houtskoolbarbecue.

Aan de slag

Goed, terug naar de pizzasteen. Dankzij de ingebouwde thermometer op het deksel kunnen we eenvoudig de interne temperatuur aflezen. Gezien we gebruik maken van direct hitte is het noodzakelijk dat we de dekselventilatiegaten volledig openen, evenals de ventilatiegaten op de ketel. Zodra de 200 graden is bereikt, plaatsen we de flammkuchen op de hete pizzasteen en sluiten het deksel. Deze is overigens gemakkelijk te openen en te sluiten dankzij de veren in het scharnier van het deksel. Het begint al heerlijk te ruiken op ons nieuwe terras! Mmm dit beloofd veel goeds. Al na zo’n 7 minuten is de flammkuchen mooi bruin en knapperig. We halen de flammkuchen van de steen (pas op: heet!) en snijden met een pizzames door de bodem. Jahoor, je hoort precies wat je wilt horen. Dat echte gekraak zoals je hem in een restaurant krijgt. We kunnen niet anders concluderen dan dat-ie perfect is. Zo krijg je ‘m nooit uit de oven.

GBS Pizzasteen

 

Nadat we de flammkuchen opgepeuzeld hebben gaan we door met het andere inzetstuk: de Sear-Grate. Ook deze plaatsen we in het middenstuk van het grillrooster en laten wederom dit schroeirooster 15 minuten heet worden. Daarna gaat de Indische saté erop en sluiten het deksel. Door zijn grootte kunnen we er lekker veel saté op kwijt. En wow, dat gaat snel! Al na een paar minuten kunnen we de stokjes draaien en zien we direct mooie grillstrepen op het vlees. Na nog een een paar minuten wachten zijn ze klaar en kunnen we ze eraf halen. Het vlees is mooi gaar geworden en na een hap genomen te hebben, concluderen we beide: dit is lekkerrr! Super mals vlees met een echte barbecue smaak.

GBS Sear-Grate

Ben je bang voor eventuele steekvlammen of verbrand voedsel? Geen zorgen, er is tot in de detail nagedacht over het design van de barbecue. Deze is zo ontworpen dat dit niet kan gebeuren. En met het One Touch systeem kan je de barbecue ook nog eens eenvoudig schoonmaken, door de hendel heen en weer te bewegen waardoor de as op de bodem van de barbecue in de asopvangbak komt. Deze hendel fungeert tevens als ventilatierooster, waardoor er zuurstof bij het vuur kan komen (of kan doven).

Conclusie

Onze Weber Master Touch Premium barbecue (inclusief de Sear-Grate) kost bij Coolblue 359 euro. En dat is best een aardig bedrag. Onze oude Weber kostte nog niet de helft destijds en functioneert ook goed. Maar die had geen temperatuurmeter (verdomde handig) en daar kan ook geen pizzasteen op. Daarnaast is die een stuk kleiner. Al met al is dit de investering wel waard. Vooral het gemak waarmee alles werkt. Het zorgde ervoor dat wij in ieder geval 3 dagen achter elkaar gebarbecued hebben. En dat is een goed teken!

Check HIER de recepten die wij maakten op de Weber BBQ

Deze Weber Master Touch Premium bbq (mét GBS Sear-Grate) kost bij Coolblue € 359,- Naast deze is er nog een veel groter aanbod aan barbecues en andere benodigdheden in de webshop te vinden.

Advertisement