RIJKS

RIJKS is het Rijksmuseum op je bord

Hoera! Ik was jarig en werd getrakteerd op een lunch bij RIJKS. Erik was er al eens eerder geweest, maar ik nog nooit. Een mooie gelegenheid dus om eens een bezoek te brengen aan dit prachtige restaurant. RIJKS is onderdeel van, je raadt het al, het Rijksmuseum. Echter waren wij bij het Van Gogh museum geweest alvorens we onze honger hier gingen stillen. En ja, kunst maakt hongerig! Fijn dus dat dit restaurant, dat sinds 2016 in het bezit is van een ster, midden in het Museumkwartier van Amsterdam te vinden is. Een betere manier om je verjaardag te vieren is er in mijn ogen niet (en ik zal spreken voor alle andere cultuur/culinair liefhebbers denk ik).

Stijlvol interieur

Het RIJKS heeft een heel stijlvolle, strakke inrichting, zonder te veel poespas. Precies wat wij mooi vinden. Het oogt ruim zodat veel mensen kunnen genieten van alle culinaire heerlijkheden. Erik weet mij dan ook te vertellen dat RIJKS met 130 couverts het grootste restaurant van Nederland is met een Michelinster. Op de website is te lezen dat chef Joris Bijdendijk, die voorheen restaurant Bridges bestierde, “kookt met zoveel mogelijk producten van Hollandse bodem. Vervolgens laat hij zich inspireren door de vele exotische keukens die in de loop der eeuwen de Nederlandse gerechten hebben beïnvloed. De producten zijn duurzaam, lokaal en seizoensgebonden. In RIJKS zetten ze de lijn van het Rijksmuseum voort”. En dat is inderdaad terug te vinden in de gerechten die we geserveerd krijgen.

Het lunch menu

We kiezen voor het 4-gangen lunchmenu en laten ons verrassen door zowel de gerechten als de bijpassende wijnen. We starten met een glas champagne en krijgen een Delamotte Brut. Een mooie toegankelijke champagne die het ook goed zou doen bij een dessert denk ik. Inmiddels zijn ook de eerste amuses gebracht. Te beginnen met wat voortreffelijke (bok)worst. Direct daarna wordt een (nashi)peer geserveerd met pistache. Een bijzonder smaakvolle combinatie. We bestellen tevens wat brood en tafelwater.

Het echte werk dan. En dat begint goed, want bij het voorgerecht komt die Hollandse bodem direct naar voren. De cassoulet van Hollandse bonen bestaat naast drie soorten bonen uit Gelderse escargots met blaarkop kefir. Hollandscher krijg je het niet. Hoewel Erik geen fan is van bonen, smaakt zelfs deze bonenmix hem prima. En dat zegt wel wat kan ik je vertellen. De wijn die erbij geschonken wordt is een wat vollere chardonnay waarvan mij de naam is ontschoten. Het hoofdgerecht dan: runderwang met zeewier, schorseneer en pastinaak. Het vlees is botermals en de combinatie met de groenten is heerlijk. De sommelier van RIJKS weet de wijn ook bij dit hoofdgerecht weer perfect te matchen. Een leuk weetje: de wijnen zijn allemaal afkomstig van Nederlandse wijnboeren over heel de wereld. Van de Salentein van de familie Pon tot kleinere Hollandse wijnboeren die de meesten niet eens kennen waarschijnlijk.

Het eerste dessert is uiteraard wederom gemaakt van lokale producten. De Heilige drie-eenheid van Leidse melk zoals ze het noemen. Bestaande uit Leidsche kaas, karnemelksorbet en (daar is-ie weer) Blaarkop boterkoek. Een heerlijke combinatie die perfect bij elkaar past. Eigenlijk iets wat je normaal niet verwacht bij een kaasplankje. Laten we zeggen dat het een kaasplankje 2.0 is. We sluiten af met een zalig toetje van mais met gezouten karamel en popcorn. Dit is echt snoepen. Mjam! We nemen nog een espresso en vragen de rekening. Ruim 2 uur later verlaten we het restaurant om hier snel weer terug te keren.

Conclusie: RIJKS is echt een aanrader. Combineer het met een bezoek aan een van de musea of verras iemand met een uitgebreide lunch. Gegarandeerd een succes!