Pesca

Theatre of Fish

Zo noemt Pesca zichzelf. En dat wordt meteen duidelijk als je het restaurant binnenloopt aan de Rozengracht in Amsterdam. Na een vriendelijk welkom wordt het concept van de vismarkt uitgelegd. Op een grote toonbank ligt de vis uitgestald die vers uit de zee komt, als ware het een theater dus. Van mosselen en oesters tot zeebaars en coquilles. De vriendelijke ‘visboeren’ helpen je met de keuze en wegen netjes de stukken vis af. Want zo reken je straks ook af – op gewicht. Of de vis duur betaald wordt bepaal je dus helemaal zelf. Uiteraard laten we ons verleiden om geen half dozijn oesters te nemen maar een heel dozijn. En als echte visliefhebber zou ik het liefst alles proberen. Maar ik houd mij in. We kiezen naast de oesters voor huisgerookte zalm, coquilles, zeebaars, calamaris en een rog waarvan ik niet meer exact weet welke het nu was. Als bijgerecht frietjes en seizoensgroenten. Zodra je de gerechten hebt besteld word je meegenomen naar de wijnen. Daar adviseert een ‘sommelier’ welke wijn het beste past bij je keuze. We kiezen een lichte sauvignon blanc.

Aan tafel dan

Het restaurant is tot op de puntjes uitgedacht. Hoge en lage tafels wisselen elkaar af en zowel grote groepen als stelletjes zijn vertegenwoordigd. Veel buitenlandse toeristen maar toch ook opvallend veel Amsterdammers. Of in ieder geval Nederlanders. Uiteraard ontbreekt ook de visgraatvloer niet en zijn staal en koper volop aanwezig. Precies wat je verwacht van een hedendaags restaurant. Ik ben hier met de vader van een van de eigenaars. Inmiddels voor de tweede keer, dus ik kan een beetje vergelijken met de vorige keer. We nemen een hoge tafel en starten met wat brood. De olijfolie, zout en kruiden staan al op tafel. Het brood is supervers met een perfecte krokante korst. Goede start dus. De oesters worden op de klassieke manier gepresenteerd. En dat is precies hoe ik ze het liefst heb. Geen onnodige opsmuk maar gewoon een citroentje – vooruit, een limoentje dit keer – en een beetje tabasco. Heerlijk, goedgekeurd! Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de andere gerechten. Waarbij voor mij de gerookte zalm er wel écht uitsprong. Jongens wat lekker zeg. De rooksmaak is subtiel maar perfect en combineert uitstekend met de avocado en mango. De rog die we gekozen hadden vond ik wat minder. Maar dat kan ook simpelweg smaak zijn. De coquilles waren ook heerlijk. Een beetje aan de kleine kant maar perfect op smaak. Het kwarteleitje maakt het bordje bovendien helemaal af. De zeebaars is trouwens een van de signature dishes. En terecht. Eigenlijk was het allemaal gewoon heel goed. Inclusief de bediening.

Viswijf

Mosselman, lekkerbek, catch of the day en zeekoe. Dat staat er zoal op de zwarte t-shirts die de bediening draagt. Die overigens bijzonder vriendelijk zijn. Het personeelsbeleid van Pesca is sowieso bijzonder te noemen. Sven, een van de eigenaren, vertelde dat hij afgelopen jaar al het personeel mee liet profiteren van de winst. Er werd 10 duizend euro verdeeld onder alle medewerkers die een jaar of langer in dienst waren. En dat is echt uniek in de horeca. Terecht dat ze met een glimlach rondlopen.

Conclusie

Het is gewoon echt lekker allemaal. Of ze met het concept ook écht niet-viseters overhalen om vis te gaan eten durf ik te betwijfelen, maar het is een goed concept met goede vis. Kortom, een aanrader om eens een hapje te gaan eten. Of je nu met z’n tweeën gaat of met een groep bent.