Home SmaakMenutie Het Boek

SmaakMenutie Het Boek

SmaakMenutie-Het-Boek-Cover


Een mix van onze favoriete recepten (én heel veel nieuwe!)

In dit boek delen we 75 toegankelijke en super smaakvolle diner recepten uit onze populairste categorieën – van wereldgerechten, ovengerechten en stoofpotten tot authentieke Indische familiegerechten en snelle recepten die binnen een halfuur op tafel staan. Of je nu lekker voor jezelf wilt koken of gasten over de vloer krijgt – met SmaakMenutie Het Boek heb je in één klap een arsenaal aan inspirerende recepten in huis.

Recepten die herinneringen oproepen

De wens om een kookboek te maken leefde al een tijdje. Maar we wilden wachten tot het moment daar was. Niet zomaar een bundeling van recepten van de website, maar een doordachte selectie van gerechten waarmee we écht iets willen overbrengen. Recepten die we zelf keer op keer maken. Die herinneringen oproepen en ruimte geven voor het maken van nieuwe.

Kantonese kip
Vlaams vispannetje met kabeljauw en zalm
Luikse balletjes

In SmaakMenutie Het Boek vind je een mix van onze favoriete recepten én heel veel nieuwe gerechten die je niet online zult vinden. Van makkelijke maaltijden voor doordeweeks, zoals een Siciliaanse pasta, witlofschotel en een Vlaams vispannetje tot gerechten voor feestelijke momenten als gevulde kiprollade en ossobuco alla Milanese. Maar ook klassiekers als Luikse balletjes en een Amerikaanse Caesarsalade. En altijd met hetzelfde uitgangspunt: iedere thuiskok moet het kunnen maken.


Wie wij zijn (de auteurs)

Wij zijn Tim en Erik, en in 2018 begonnen we onze blog met een duidelijk doel: niet slechts een hobbyproject, maar een platform dat breed gedragen zou worden. Dankzij Tim zijn ruime ervaring in de online wereld groeide het aantal maandelijkse bezoeken pijlsnel. En inmiddels ligt dat aantal regelmatig rond de 1 miljoen. In 2019 volgde de eerste mijlpaal, een Food Blog Award voor beste food foto. Wat begon als een idee op een terrasje tijdens een vakantie is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest bezochte recepten blogs van Nederland.


Wat kan je nog meer verwachten?

Onze passie voor eten en koken is ons met de paplepel ingegoten. Inspiratie halen we niet alleen uit onze eigen keuken, maar juist ook van buiten de deur: uit restaurants, reizen én uit familierecepten die vaak generaties oud zijn. Door de Indische achtergrond van Erik heeft de Aziatische keuken bovendien een vaste plek binnen ons repertoire. Onder de noemer Erik’s Asia vind je recepten met oorsprong in Nederlands-Indië, zoals rendang en risolles. Of wat dacht je van ‘Vernederlandste’ recepten als Indische speklapjes.

Nasi
Pad thai
Rendang

Veel van deze gerechten zijn gebaseerd op authentieke familierecepten, opgeschreven op vergeelde kladjes en doorgegeven via grootouders en ouders. De grootouders én vader van Erik zijn geboren op Java. En zijn grootmoeder bracht als eerste generatie Indische Nederlanders de rijke smaken van de Indische keuken mee naar Holland. Daarom vind je in SmaakMenutie Het Boek een uitgebreid hoofdstuk met Aziatische gerechten (denk aan Kantonese kip), inclusief een complete, authentieke Indische rijsttafel.

Maar onze smaak is echter veel breder. We combineren graag invloeden uit verschillende keukens en geven klassiekers een persoonlijke draai. Zolang het klopt qua smaak en structuur, en de basis maar authentiek is, staan wij ervoor open. En dat zie je terug in dit boek. Een verzameling van wereldgerechten uit evenveel landen. Van Zuid-Afrika (boboti) tot Japan (gyudon) en van Turkije (pita shoarma) tot Thailand (pad thai).


SMAAKMENUTIE-boek

Voor iedere thuiskok

Daarnaast houden we ervan om het maximale uit ingrediënten te halen. We gebruiken geen ingewikkelde apparaten en de meeste ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek. Sommige recepten zijn binnen een half uurtje klaar, andere vragen om wat meer tijd, liefde en aandacht, zoals de stoofgerechten die je in dit boek zult vinden. Kortom, het perfecte kookboek voor iedere thuiskok.