Home Erik's Asia Massaman curry

Massaman curry

Thais mild-pittig stoofgerecht met aardappel

door SmaakMenutie
Massaman curry

Hoe langer, hoe lekkerder

Ik kan het mij nog goed herinneren, toen wij 1,5 jaar geleden in Thailand waren. Naast deze heerlijke Thaise tom kha kai (soep) stond de massaman curry ook veelvuldig voor ons op tafel. Een mild-pittig stoofgerecht met aardappel. En hoe langer je het stooft, hoe lekkerder. Het vlees valt helemaal uit elkaar na een aantal uur. Waardoor het in je mond smelt zo zacht! Serveer er lekker wat rijst bij.

Massaman curry

Massaman curry

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen (of sukadevlees)
  • 350 ml kokosmelk
  • 3 rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 2 aardappelen
  • 2 stengels sereh
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • 3 tl vissaus
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl kaneel
  • Verse gember (5cm) (of 1 tl gemberpoeder)

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runderlappen in grove stukken en bak in een flinke scheut olie in een braadpan enkele minuten aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Als je een kleine pan hebt moet dit misschien in twee delen.
  • Maak de curry met behulp van de keukenmachine of kom van je staafmixer. Doe hiervoor 1 grof gesneden rode ui, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 2 stengels sereh (zonder de harde onderkant en ontdaan van het buitenste blad), 1 tl trassi, 2 tl koriander, 2 tl komijn, 1/2 tl kaneel, 1 tl bruine suiker, 5 cm verse gember, 3 tl vissaus en een 1/2 tl zout in de mixer en maak hier een gladde pasta van.
  • Doe de currypasta bij het vlees en bak de curry op matig vuur even mee met het vlees.
  • Voeg nu 350 ml warm water toe en een verkruimeld runderbouillonblokje. Voeg ook 350 ml (dikke) kokosmelk toe. Meng alles goed door elkaar en laat nu minstens 2,5 uur op laag vuur met deksel op de pan pruttelen. Bij onze inductieplaat is dat afwisselend stand 2 of 3 van 9.
  • Voeg een half uurtje voor het serveren 2 à 3 grof gesneden aardappelen toe bij het vlees en laat deze een half uur mee pruttelen op iets hoger vuur. Laat de deksel van de pan zodat het geheel wat kan indikken.
  • Knijp voor het serveren wat limoensap over het vlees. Serveer met witte rijst. Eet smakelijk!

Ingrediënten Massaman currypastaMassaman currypastaMassaman curry makenMassaman curry Massaman curry recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

84 reacties

Michaël 19 juni 2018 - 10:02

Ik heb deze gisteren gemaakt in mijn crockpot. Zoooo lekker. Lekkerder zelfs dan bij de thai waar we regelmatig afhalen. Echte aanrader!

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2018 - 12:34

Hoi Michaël, wat leuk om te horen! Dat is echt een compliment 🙂 Goed idee om het in de slowcooker te maken. Groetjes, Tim – SmaakMenutie

Reply
Robert 27 augustus 2018 - 14:38

Michaël,

Hoe lang en op welke stand heb je dit gedaan??

Reply
Ronny 17 februari 2022 - 16:52

Lekker gerecht, maar die van mij is heel licht, en die van jullie donkerder.

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2022 - 10:55

Misschien nog wat langer sudderen? Maar het belangrijkste is de smaak! 🙂

Reply
Nel 18 februari 2022 - 17:44

Vandaag gemaakt smaakte heerlijk voor herhaling vatbaar.

Reply
Tanja 15 november 2018 - 11:04

Hoe lang in de Crockpot? En high of low?

Reply
Iris 22 augustus 2018 - 21:18

Oh ik heb dit laatst geproefd bij de Thai en nu moet ik het zelf maken. Deze ziet er erg goed uit, ga ik snel proberen!

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2018 - 08:40

Dankjewel! Deze is inderdaad heerlijk 🙂 Heel veel kookplezier!

Reply
Tanja Verdonschot 15 november 2018 - 10:56

Suggestie welke groenten je hier bij eet?

Reply
SmaakMenutie 17 november 2018 - 11:53

Hoi Tanja, omdat het een vrij kruidig gerecht is zou ik een frisse komkommersalade erbij eten of bijvoorbeeld atjar ketimoen (weliswaar niet Thais, maar prima te combineren). Of je stooft er wat groenten mee bij de rest. Bijvoorbeeld paprika, sperziebonen, courgette etc. Maar persoonlijk zou ik zeggen alleen frisse komkommer!

Reply
Jeanet Hettema 10 november 2020 - 19:51

Dit vandaag gemaakt , mijn vriendin en ik hebben meer dan genoten van dit overheerlijke recept, wat is het zalig!!

Reply
SmaakMenutie 11 november 2020 - 09:00

Fijn dat jullie van de massaman hebben genoten Jeanet! Leuk om te horen 🙂

Reply
Patty 11 december 2018 - 20:07

Dit is echt één van mijn lievelingsgerechten…! Ook mijn man vind het heerlijk. Zo makkelijk en goed van tevoren klaar te maken. Ik laat het minimaal 4 à 5 uur opstaan. Echt een aanrader…bedankt! Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 12 december 2018 - 12:47

Hoi Patty, dat vinden wij heel leuk om te horen! Het is ook wel een grote favoriet van ons inmiddels 🙂 En inderdaad, hoe langer stoven hoe beter. Mmm! Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Culpa 14 april 2019 - 13:50

Hallo mannen, ik heb het vorige week gemaakt en we vonden het erg lekker. Ik schrok een beetje van de smaak van de vissaus die lange tijd bleef overheersen. Ik heb er een blikje tomatenpuree bijgedaan en een schep bruine suiker en wat extra limoen. Ik had het nog nooit gegeten. De smaak was intens, het vlees super zacht, het was heerlijk! Ik kom steeds vaker bij jullie lekkere gerechten halen! Dank jullie wel!

Reply
SmaakMenutie 15 april 2019 - 11:55

Fijn dat het in de smaak viel! Klopt, vissaus kan wat overheersend zijn. Het is net wat je lekker vindt. Wellicht volgende keer een tl minder. Maar je hebt het goed opgelost met de tomatenpuree en de bruine suiker. En ja, hoe langer je het vlees stooft, hoe zachter het wordt. Zodat het smelt op je tong, heerlijk! Leuk dat je vaker bij ons gaat komen, we hebben nog een hoop lekkers op de site staan. Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Rianti 2 oktober 2019 - 18:35

De curry staat nu al een mooie poos te pruttelen. Laat het lekker staan de rest van de avond! En morgen lekker smullen (hoop ik).

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2019 - 09:20

Lekker Rianti, hoe langer hoe beter. Laat het smaken! 🙂

Reply
Rianti 3 september 2020 - 13:07

Het was heerlijk!!!!! En eigenlijk supermakkelijk.
Zou het ook met zoete aardappel kunnen?

Reply
SmaakMenutie 3 september 2020 - 14:33

Fijn dat het in de smaak viel! Ja hoor, dat denk ik wel 🙂

Reply
Liesbeth 6 oktober 2019 - 18:40

Gisteren in de crockpot, vandaag gegeten. Heerlijk! Lekkerder dan bij de Thai. Deze komt vaker op tafel!

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2019 - 08:54

Dat is een groot compliment, leuk om te horen Liesbeth 🙂

Reply
Rachel 5 januari 2020 - 09:48

Thais is ook zo lekker 😀
Ik ken hem vanuit Thailand ook met grove stukken ui en pinda’s erdoor. Ik ga deze van de week maken. Dankjulliewel

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2020 - 15:37

Ja Thais is lekker hè? Ook een van onze favoriete keukens, gaan er ook graag op vakantie 🙂 Goed idee van de grove stukken ui en pinda’s. We zijn benieuwd wat je van onze versie vindt!

Reply
Trijn 27 januari 2020 - 15:39

Heerlijk!. Bedankt voor het delen van dit recept 🙂

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:34

Fijn dat de massaman in de smaak viel Trijn! En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
t 5 april 2020 - 09:34

lijkt me heerlijk
kan ik dit ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 10:59

Ja hoor! 🙂

Reply
Petra 11 april 2020 - 10:50

Heerlijk! Ik heb hem gemaakt met lamsvlees…. super!

Reply
SmaakMenutie 11 april 2020 - 14:16

Mmm lekker Petra, goed idee lamsvlees!

Reply
Betty van Tol 7 juni 2020 - 11:32

Weer een heerlijk recept van jullie!, gebruik vaak jullie recepten, maar geef er altijd mijn eigen draai aan. Daar zijn volgens mij recepten ook voor bedoeld, volgens mij. Om je op weg te helpen, je eigen smaak in bepaalde keukens te ontwikkelen. Bedankt jongens!

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:57

Fijn dat onze massaman ook in de smaak viel Betty! En je hebt helemaal gelijk, onze recepten dienen als leidraad. Proef vooral tussendoor en voeg toe wat je lekker lijkt 🙂

Reply
Cynthia 18 juni 2020 - 11:11

Ik wil dit gerecht volgende week maken in de crockpot. Hoelang en welke stand?

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2020 - 11:13

Wij hebben geen crockpot Cynthia, dus dat antwoord moeten we je schuldig blijven! We weten wel, hoe langer hoe beter 🙂 Succes!

Reply
Jesper 19 juni 2020 - 18:22

Heb dit recept al een aantal keer gemaakt, geweldig smullen geblazen. Thanks!
Hebben jullie ook de versie met Kip?
Ben benieuwd naar dat recept.

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2020 - 14:01

Leuk om te horen Jesper! Fijn dat ons recept in de smaak viel. De versie met kip hebben we (nog) niet, maar goed idee! 🙂

Reply
Jesper 10 januari 2021 - 12:05

Heb hem na een aantal keer gegeten te hebben iets fingetuned:

Afwijkend van recept;
– [x] 3 Kemirnoten (geroosterd door paste)
– [x] 2 Laurierbladeren
– [x] 1/2 winterpeen in plakjes gesneden (15 mij voor einde toevoegen)
– [x] 1 grote witte ui in partjes gesneden (15 mij voor het einde toevoegen

At hem in Thailand altijd met ui en wortel, lekkere toevoeging aan jullie recept.

Benieuwd wel naar jullie versie van de kippendij massaman:)

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2021 - 12:16

Wat leuk dat je geëxperimenteerd hebt met dit recept Jesper! Lekker de toevoeging van ui en wortel, kennen wij niet. Kip massaman staat op de planning! 🙂

Reply
Petra 1 augustus 2022 - 14:36

Daar ben ik ook heeeel benieuwd naar want kip is wat goedkoper dan stoofvlees toch ?

Mike 19 juli 2020 - 19:46

Vandaag voor het eerst gemaakt en zeker niet voor het laatst! Het was heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 20 juli 2020 - 10:45

Fijn Mike, dat horen we graag!

Reply
Nena 8 oktober 2020 - 11:56

Een vrije middag dus wil hem zo gaan maken! Ziet er heerlijk uit. Eigenlijk wil ik hem morgenavond meenemen naar vrienden, kan ik hem vandaag maken en laten staan tot morgen? Is hij dan nog lekker? Ik heb morgen geen tijd om het te maken.

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2020 - 13:49

Lekker Nena! Ja hoor, je kan het gerust vandaag al maken. Eventueel moet je morgen bij het opwarmen een beetje vocht toe voegen. Geniet ervan!

Reply
Verna Christ 11 oktober 2020 - 16:05

Hmmmm, dit is weer zo’n heerlijk gerecht van jullie. Ik heb het met kip gemaakt want in heb al rendang, sg kentang, sajur lodeh en nu dit erbij alles Indisch behalve dit gerecht. Ik heb al geproefd en heerlijk joh. Ga aub door dan doe ik lekker weer andere gerechten op ipv m’n Indische roets. Groetjes Verna

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:44

Leuk om te horen Verna! Je hebt flink uitgepakt, lekker! En het kan inderdaad prima met kip 🙂

Reply
Marquerite 22 november 2020 - 18:36

Vandaag weer een recept van jullie gegeten, uiteraard gisteren gekookt. Vandaag alleen aardappel en wat boontjes erin gaargekookt.
Was super lekker! En helemaal niet moeilijk te maken. Op naar het volgende recept! ?

Reply
SmaakMenutie 23 november 2020 - 10:29

Als je het een dag eerder maakt kan het er lekker intrekken, heerlijk! Lekker ook met de extra toevoeging van de boontjes. Fijn dat ons recept in de smaak viel Marquerite 🙂

Reply
Marga 27 februari 2021 - 19:31

Het is super lekker, spannend om de pasta te maken(eerste keer) met staafmixer. Is goed gelukt😉
3 pepers vind ik net gaan maar volgende keer doe ik 2 pepers.😊 Dit recept gaat regelmatig terugkomen ☺

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:33

Fijn dat je eerste keer meteen een succes was Marga! Hoeveelheid pepers inderdaad naar smaak, maar niet elke peper is even spicy 🙂

Reply
ingrid 28 maart 2021 - 12:30

wil het gerecht ook gaan maken. Maar wat is de evt vervanger voor 2 stengels sereh (citroengras)??

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 13:12

Lekker Ingrid! Je kan het dan wel achterwege laten, maar het heeft echt zijn eigen identieke smaak dus lastig te vervangen. Overigens is het wel bij de meeste supermarkten te koop hoor!

Reply
ingrid 28 maart 2021 - 14:35

oke dank je wel 😉

Reply
Milou 1 april 2021 - 14:16

Zou ik het ook met groene pepers kunnen maken, scheel dat nog veel in smaak en scherpte?

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 15:33

Ja denk het wel hoor Milou, rode pepers zijn wel wat heter!

Reply
Petra 22 april 2021 - 10:40

Ik hou echt niet van vis…. dus vissaus???
Kan ik dit vervangen?
Hoor het graag…

Reply
SmaakMenutie 23 april 2021 - 09:35

Het hoort er wel echt in! Anders achterwege laten, maar dat hebben we zelf niet geprobeerd dus geen idee hoe dat uitpakt 🙂

Reply
Petra 27 april 2021 - 10:10

Gaat het gerecht vissig smaken door de vissaus?
Als ik dit nu vervang voor sojasaus?

Reply
SmaakMenutie 27 april 2021 - 11:38

Nee hoor Petra! Zou het niet vervangen door sojasaus, dat is veel te zout. Als je het echt niet wil, gewoon achterwege laten

Reply
Lee 22 augustus 2021 - 15:58

Petra, ik houd ook echt niet van vis! Ik hou zelfs m’n adem in als ik langs een viskraam/winkel loop. Zo vies vind ik het, maar vissaus proef je niet in het gerecht als vissmaak!

Reply
Anne 5 mei 2021 - 11:42

Superlekker, dank weer! Nou ben ik een halve Indo maar met dit gerecht heb ik moeten googelen naar Djintan (komijn) en ketoembar (koriander) in de beschrijving. Wellicht detail-neuken (sorry) maar toch ff lastig 😁
Ik vind t trouwens een prima en makkelijker alternatief voor Rendang dan met zonder aardappelen! in de slowcooker gemaakt met meer van alles en in de vriezer 🥳 ERG lekker!

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 11:45

Fijn dat je van ons recept genoten hebt Anne! Ja niet iedereen kent deze kruiden maar zijn goed verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek 🙂

Reply
pieter 21 juni 2021 - 21:11

Ik heb het met z’n tweeën gegeten. Fantastisch! Maar voor 2 personen toch een hoop gedoe. Als ik een grotere portie maak kan ik dan ook een gedeelte invriezen? Had ik ook bij jullie heerlijke Adam smoor gedaan maar die werd na ontdooien nogal waterig. Heb ik even moeten binden.

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2021 - 10:27

Fijn dat jullie van de massaman genoten hebben! En je kan het zeker invriezen. Na ontdooien zachtjes opzetten en het vocht in laten koken 🙂

Reply
Sylvia 3 augustus 2021 - 17:42

En vandaag ook weer heerlijk gegeten , zalig , ga ik zeker vaker maken .Bedankt 👏

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2021 - 10:58

Leuk om te horen Sylvia! 🙂

Reply
Franca 29 september 2021 - 11:59

Kan ik in plaats van Spaanse rode pepers, rawits gebruiken? En zo ja hoeveel moet ik er dan gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 11:34

Ja dan kan hoor Franca! Houd er wel rekening mee dat rawits wat sterker zijn, dus ik zou er dan 2 van gebruiken. Tenzij het je niet spicy genoeg kan zijn 😉 Enjoy!

Reply
Franca 1 oktober 2021 - 19:01

Ik heb het gerecht vanavond gemaakt en op jullie aanraden 2 rawit pepers toegevoegd. (Ipv 3 Spaanse pepers) Het was gerecht was heerlijk!! Wel spicy maar niet te pittig. Super recept, die houden we er in 😊😋

Reply
Franca 1 oktober 2021 - 19:02

Ik heb het gerecht vanavond gemaakt en op jullie aanraden 2 rawit pepers toegevoegd. (Ipv 3 Spaanse pepers) Het was gerecht was heerlijk!! Wel spicy maar niet te pittig. Super recept, die houden we er in 😊😋

Reply
Marij 7 november 2021 - 21:23

Enkele weken geleden deze curry gemaakt. Heerlijk!!! Omdat ik geen liefhebber van kokos ben, heb ik hier maar heel weinig van gebruikt (ongeveer 100ml). Binnenkort krijgen wij eters waarvan ik weet dat er 1 geen kokos lust. Kan ik een ander ingredient hiervoor in de plaats nemen?

Reply
SmaakMenutie 8 november 2021 - 10:36

Oeh dat wordt lastig Marij, eigenlijk is de kokosmelk niet te vervangen.. Persoonlijk vinden wij dat deze massaman geen overheersende kokossmaak heeft, dus wellicht wat minder toevoegen?

Reply
Sandra 24 maart 2022 - 07:35

Kan ik dit gerecht ook maken met runderriblappen?

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2022 - 10:46

Jazeker! Kies dan wel het liefst voor mager 🙂

Reply
Astrid Evers 7 augustus 2022 - 09:01

Heerlijk. Misschien een tip voor mensen die net als ik een gaspit hebben wat (dat vind ik) te hard staat om te sudderen: ik braad alles aan en doe het om te sudderen ongeveer 3 uur in de oven op 160 gr. Wel tussendoor even in de gaten houden natuurlijk en kijken of het nog genoeg vochtig is, maar dat heb je op gas ook

Reply
Esmar 11 september 2022 - 00:02

Hey mannen. Het was zalig. Echt onwijs lekker. Had alleen bijna 2 kilo vlees dus flinke bak over in de vriezer. Jullie nog tips wat ik er nu mee kan maken ?

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 14:42

Fijn dat het in de smaak viel Esmar! Je kan van het vlees dat je over hebt heerlijk (Indisch) stoofvlees maken. Moet je even op runderlappen zoeken op de website

Reply
Sikko 8 oktober 2022 - 17:18

Hoi ik ga dit maandag maken. Het kan de hele middag pruttelen. De vraag die blijft is koken de aardappelen niet helemaal kapot wanneer je deze hebt toegevoegd en je hierna een deel invriest? Is het misschien beter om de aardappelen alleen voor dat deel wat je dezelfde dag gaat eten toe te voegen en voor de rest later wanneer je dit na ontdooien gaat eten? Het gerecht is nl. voor 4 tot 6 personen en wij zijn samen.

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2022 - 12:03

Dat zou ik ook zo doen Sikko! Geniet ervan 🙂

Reply
Ralph 2 november 2022 - 18:33

Het is een heerlijk recept! Maar ik miste wel de echte massaman smaak. Als ik massaman bij de thai eet is het meestal met kip. Dat heb ik nu dus ook gedaan ipv rund. Maar ik weet inmiddels okk wat ik miste: de typerende pinda smaak. Zijn er veel verschillende soorten massaman? En als ik de volgende x de pindasmaak wil toevoegen, wat adviseren jullie dan hoe ik dat kan doen?

Reply
SmaakMenutie 10 november 2022 - 10:28

Je zou een handje geroosterde pinda’s mee kunnen mengen met de currypasta de volgende keer. Als de smaak maar goed was! 🙂

Reply
Marcel 25 augustus 2023 - 18:47

Vandaag heb ik dit recept met de slowcooker gemaakt: alle ingredienten inclusief aardappelen van begin af aan erin, maar zonder het water en met slechts 2 dl kokosmelk. Slowcooker aan op 9 uur Low. En het kwam er perfect uit! Het vlees heb ik niet van te voren aangebakken maar uiteraard kan dit wel.

Reply
Simone 29 augustus 2023 - 13:13

Kan dit ook zonder vissaus? Of alternatief voor de vissaus?

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2023 - 16:09

Je zou kunnen kiezen voor oestersaus, maar dat geeft niet exact dezelfde smaak af (minder ‘vissig’). Achterwege laten is inderdaad ook een optie!

Reply