Home Hoofdgerechten Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

authentiek Frans stoofgerecht

door SmaakMenutie
Boeuf bourguignon

Rund op z’n Bourgondisch

Vandaag een authentiek Frans stoofgerecht: Boeuf bourguignon! Oftewel: ‘Rund op z’n Bourgondisch’. Het rundvlees wordt heerlijk gestoofd in een fles (Bourgogne) rode wijn. Daarnaast voegen we onder andere champignons, ui en spekjes toe. Wat betreft ingrediënten heeft het daarom wel wat weg van coq au vin, alleen stoven we dan kip in rode wijn. Zo waanzinnig lekker dit en ook nog eens heel makkelijk. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen gezien je het minstens 3 uur moet laten stoven. En hoe langer, hoe beter. Dus maak het lekker als je toch in en om huis bent.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 134 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder- of sukadelappen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g gerookte ontbijtspek
  • 100 g zilveruitjes
  • 6 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 fles (Bourgogne) rode wijn
  • 2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runder- of sukadelappen in grove stukken en snijd 150 g gerookte ontbijtspek in smalle reepjes.
  • Snijd 6 sjalotten in grove stukken, 4 tenen knoflook in fijne stukjes en 1 winterpeen in smalle halve ringen. Snijd ook 2 stengels bleekselderij in smalle(re) halve ringen.
  • Bestrooi het vlees ruim met zout en peper en bestrooi tevens met bloem. Dit zorgt voor extra binding.
  • Neem een ruime (braad)pan en verwarm een flinke scheut olijfolie en klont boter. Bak het vlees rondom bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven vet het ontbijtspek, knoflook en sjalotten. Stoof enkele minuten en voeg vervolgens de winterpeen, bleekselderij en 1 el tomatenpuree toe. Roer(bak) even mee en voeg nu ook het vlees weer toe aan de pan.
  • Verkruimel 1 runder bouillonblokje boven de pan en schenk hier 250 ml (kokend) water aan toe. Schenk nu ook 1 fles rode wijn bij het vlees. Voeg ook 3 blaadjes laurier en 3 takjes tijm toe.
  • Laat het geheel nu met deksel op de pan op (heel) laag vuur sudderen. Wees geduldig, want het vlees moet straks lekker uit elkaar vallen. Dit duurt minstens 3 uur. Langer kan ook natuurlijk!
  • Als het vlees (bijna) klaar is doen we de laatste stap. Doe een klontje boter in een koekenpan en bak 250 g in vieren gesneden kastanje champignons en 100 g zilverui op middelhoog vuur. Zorg dat de champignons lekker doorbakken zijn. Voeg de champignons en zilverui toe aan het vlees en sudder nog even mee.
  • Nu kan het genieten beginnen. Eet smakelijk!

Boeuf bourguignon receptBoeuf bourguignonBoeuf bourguignon maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

49 reacties

Sandra 30 oktober 2019 - 13:37

Hoi,
Kun je de rode wijn ook vervangen voor iets anders?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 17:16

Hoi Sandra. Eigenlijk hoort er echt wel wijn in dit gerecht. Misschien zou je het kunnen proberen met extra bouillon (700 ml water + 1 extra bouillonblokje extra erbij ipv de wijn), 2 el appelstroop en een flinke scheut azijn. De wijn maakt het vlees namelijk ook heel mals. En azijn en appelstroop doet dat ook. Overigens verdampt (vrijwel) alle alcohol uit de wijn.

Reply
Noud Game 1 december 2019 - 16:59

Goede middag, ik zie bij de ingredienten zilveruitjes vermeld. Ik ken alleen de zilveruitjes uit een potje en die zijn zuur. Is dit de bedoeling?
Ik verneem het graag van je.
vriendelijke groet,
Noud.

Reply
SmaakMenutie 3 december 2019 - 10:19

Hoi Noud, dat klopt! Je moet de zilveruitjes uit een potje hebben. Succes!

Reply
John Coertjens 14 november 2021 - 13:56

Maar als je aan verse zilveruitjes kunt komen is dat wel zo lekker!

Reply
John Coertjens 14 november 2021 - 13:58

Te koop bij de wat betere groentenboer. Niet in de supermarkt. Daar haal ik ze zelf ook altijd.

Reply
Daniëlle 8 november 2022 - 12:00

Met wat eet je dit?

Monica 18 oktober 2020 - 16:57

Zou ik de gerookte ontbijtspek kunnen vervangen voor iets anders , wij eten nl geen varkensvlees

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:49

Hoi Monica, je kan de spek weglaten maar het is in principe wel een ingrediënt dat er in thuis hoort

Reply
Marianne 21 oktober 2020 - 16:31

Is dit het complete gerecht of serveer je hier nog iets bij, aardappelen oid?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 10:15

Wij zouden er aardappeltjes of frietjes bij serveren Marianne. Geniet ervan!

Reply
Joke 1 november 2021 - 19:17

Hallo, lijkt me erg lekker! Moet je de zilveruitjes eerst nog even afspoelen, voordat je ze erbij doet?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 09:55

Nee hoor Joke!

Reply
Hans 22 januari 2024 - 20:41

Ik gooi er op een gegeven moment krieltjes bij. Moet ik nu gaan biechten?

Reply
Rick 22 december 2020 - 12:16

Goedemiddag heren,
ik ben van plan jullie Boeuf Bourguignon te maken voor kerst!
Hebben jullie een voorkeur voor welk vlees te gebruiken? Ik lees veel verschillende meningen over sukade, rib, runderlappen en twijfel wat het beste zal zijn voor deze stoof.

Vr gr.

Reply
SmaakMenutie 22 december 2020 - 13:10

Hoi Rick, wat lekker! Wij hebben (Ierse) runderlappen gebruikt. Gewoon van de supermarkt is prima hoor! Kies in elk geval niet voor de magere variant. Succes!

Reply
Björn V. 6 november 2022 - 16:28

Zou varkensvlees ook lukken… (Couchon Bourguignon dan 😁)?

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:05

Het zou vast kunnen Björn, met bijvoorbeeld varkenshaasjes, maar dan heb je wel andere bereidingstijden. Probeer maar eens! 🙂

Reply
Maartje 26 december 2020 - 15:04

Ik ben dol op jullie recepten! Deze ga ik morgen maken, lijkt me heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:22

Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen Maartje! Geniet ook van deze boeuf bourguignon 🙂

Reply
Elize 26 november 2021 - 14:23

Super lekker gerecht, het smaakt alsof je Frankrijk bent. Precies zoals beschreven gemaakt, alleen een klein beetje Maggie en zoute ketjap toegevoegd.👍

Reply
Bas 27 december 2020 - 11:46

Gisteren gemaakt en het was heerlijk. Dank, mannen van de smaakmenutie!

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:22

Dat horen we graag Bas, leuk!

Reply
Monique 27 september 2021 - 10:33

Ik ben van plan om dit te maken als vrienden komen eten. Wat raad je aan als voor en nagerecht?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2021 - 10:44

Leuk Monique! Eigenlijk kan je wel alles maken als voor- of nagerecht, maar ik zou het wel light houden gezien dit een redelijk zwaar gerecht is. Kies bijvoorbeeld voor vis of een caprese oid als voor.

Reply
John Coertjens 14 november 2021 - 14:00

Als voorgerecht een lekkere zalmbonbon. Tussengerecht uiensoep en nagerecht Panna Cotta. Jummie.

Reply
yvonne 7 oktober 2021 - 16:41

Zal dit ook een lekker en leuk gerecht zijn voor kerst.
Ik wil dit dan maken

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2021 - 11:16

Zeker! 🙂

Reply
Trudy 14 november 2021 - 17:07

Als je dit gerecht in de slowcooker wil maken, hoeveel wijn moet je dan toevoegen.en op welk moment voeg je dan de champignons en de zilveruitjes toe?

Reply
SmaakMenutie 15 november 2021 - 11:53

Helaas kan ik je daar geen advies in geven Trudy, wij gebruiken namelijk geen slowcooker!

Reply
Dick Bovenberg 24 oktober 2021 - 16:41

Super, leuk om te maken, ik heb er trek in.

Reply
Martha 14 november 2021 - 20:42

Hoi tim en erik. In jullie recepten gebruiken jullie vaak rode of witte wijn. Nu mijn vraagje gebruiken jullie zoete of droge wijn? Mischien n beetje rare vraag maar ik twijzel hier soms zo over.

Reply
SmaakMenutie 15 november 2021 - 11:50

In principe altijd droge wijn Martha, tenzij anders aangegeven! En geen rare vraag hoor, goed dat je ‘m stelt 🙂

Reply
Meike 15 november 2021 - 18:42

Hi! Ik heb het gerecht nu opstaan en hij is bijna klaar. Ik vind het zelf nog wat waterig. Kan ik hem. Iets aandikken met maizena?

Reply
SmaakMenutie 16 november 2021 - 11:22

Ja hoor dat kan Meike! Papje van maizena maken en rustig erdoor heen doen. Of even beetje geduld hebben en in laten koken 🙂

Reply
Ineke 12 januari 2022 - 00:05

Gisteren heerlijk gegeten!! Vlees was super mals en saus heerlijk van smaak!!!
Dank jullie wel. Heb jullie pas ontdekt en al héél wat leuke recepten gezien!!

Reply
Marian Vermeijs 2 april 2022 - 21:10

Dit gerecht als proef gemaakt, voordat vrienden bij ons komen eten.
Het was verrukkelijk
Ik ben benieuwd, wat zij ervan vinden.
Ik laat het jullie binnenkort weten.

Reply
Marian Vermeijs 10 april 2022 - 22:01

Hoi Tim en Erik.
Nou het gerecht was een groot succes!
Onze vrienden vonden het heerlijk!!!!😋
Top gerecht👍

Reply
Hans de Jong 7 november 2022 - 18:39

Jullie recept nog niet gemaakt. Het moet er nu maar eens van komen. Over de wijn. Andere recepten hadden het over 0.375 aan wijn. Bij jullie gaat er een fles van 0.7 in?

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:06

Ja klopt, bij ons gaat er een hele fles in 😉

Reply
Hans 16 november 2022 - 22:26

Jullie recept staat met stip op 1! Inderdaad, meer wijn is beter, haha.
(heb er ook aardappelen in gegooid hoor)

Reply
Sikko 7 november 2022 - 19:01

Mannen, vandaag heb ik dit heerlijke gerecht gemaakt. Om toch minder gas te gebruiken heb ik de Boeuf gemaakt in een grote gietijzeren Croiset pan en deze 8 uren in de oven op 95 graden gezet. Mooie Ierse runderlappen gebruikt. Om de 1,5 uur even omgeroerd. Door de zware deksel verliest de pan bijna geen vocht, dus eigenlijk een slow cooker. Laatste uur de kastanje champignons, de zilver uien en maïzena papje toegevoegd. Boterzacht! Gegeten uit een diep bord met warm stokbrood met kruidenboter erbij. We zijn samen dus nu nog genoeg over om in te vriezen!

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:07

Wat goed om te horen Sikko dat het lekker was en dank voor deze slimme tip!

Reply
Peter 12 november 2022 - 18:50

Mon Dieux, mes amis, wat een heerlijke geur wappert er vanuit de keuken onze neusgaten in…. De gietijzeren stoofpan zorgt met warm enthousiasme voor de ingrediënten van dit Franse stoofpotje. Nachtje laten rusten en dan morgen nog de champignons en zilveruitjes toevoegen….. Twijfel nog voor erbij…. Frites? Zalvig pureetje? Vers baguette? Geen rijst, mais non…
Dank wederom voor de inspiratie!

Groetekes, Peter

Reply
fred 11 oktober 2023 - 15:55

hoi mannen kan ik dit met aardappelpuree rode kool en spruitjes eten

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2023 - 11:13

Lijkt me wel machtig allemaal bij elkaar, maar wel een heerlijke winterse combinatie! Geniet ervan 🙂

Reply
Erik 2 november 2023 - 14:35

Hoi heren,
Kan je i.p.v. 3 uur sudderen op een laag vuur het ook laten sudderen in de oven? En dan met of zonder deksel?
Groet, Erik

Reply
SmaakMenutie 2 november 2023 - 16:22

Ja, dat kan hoor! En met deksel op de pan. Geniet ervan!

Reply
Lenny 14 januari 2024 - 11:52

Gisteren gemaakt en het was heerlijk ( in de oven op 110
-120 gr zo’n 4 uur), vlees was super zacht.

Reply