Home Erik's Asia Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

pittige kip in ketjapsaus

door SmaakMenutie
Ajam ketjap pedis

Spicy variant

Onze ajam ketjap uit de oven en onze Indische kipkluifjes zijn steevast recepten die in de top-10 staan van onze bezoekers. Daarom werd het nu wel tijd voor een wat meer ‘pedis’ versie. Oftewel een spicy variant. Deze ajam ketjap pedis is overigens niet mega spicy. Als je dat wil dan voeg je gewoon een extra rode peper toe of een schep sambal oelek. Uiteraard gebruiken we kipdijfilet, dat maakt hem net wat sappiger dankzij het vetrandje. Wij plaatsen hem in de oven maar je kan hem ook op het vuur – met deksel op de pan – laten sudderen. Serveer lekker met een frisse Indische salade, zoals ulang ulang, karedok of wat dacht van ketoprak. Mmmm… Let’s go!

Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 77 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600-800 g kipdijfilet
  • 50 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 limoen (sap)
  • 6 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Bestrooi de kipdijfilet rondom met zout en plaats ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 (kleine) sjalotten fijn te malen samen met 2-3 tenen knoflook, 2 rode pepers (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1/2 tl trassi en 1 el olie. Zorg dat het een fijne pasta wordt.
  • Doe een scheutje olie in de wok of pan en fruit de boemboe even 2-3 minuten aan op matig vuur.
  • Voeg het sap van een 1/2 limoen toe samen met 6 el ketjap en 50 ml (dikke) kokosmelk. Laat het geheel enkele minuutjes pruttelen op laag vuur zodat het wat indikt.
  • Haal de kipdijfilet uit de oven en leg in de boemboe. Laat met deksel op de pan op laag vuur een minuut of 10 sudderen.
  • Haal de kipdijfilet uit de pan en plaats terug in de ovenschotel. Schenk het vocht over de kipdijfilet. Plaats het geheel nu 10-15 minuten in de oven. Keer halverwege de kip even om.
  • Serveer met witte rijs en een lekkere groente. En doe lekker wat saus over de kip zodra je het opdient!

Ajam ketjap pedis ingrediënten Ajam ketjap boemboe Ajam ketjap panAjam ketjap pedis Ajam pedis Indische kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

35 reacties

Manolito van Galen 10 augustus 2020 - 16:50

Hoi Erik en Tim,

Een heerlijk gerecht.
Indien je geen oven hebt, kun je dan toch dit gerecht bereiden?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:31

Dankjewel Manolito! Wij plaatsen hem in de oven maar je kan hem ook op het vuur – met deksel op de pan – laten sudderen tot dat de kip gaar is. In totaal ongeveer een half uurtje. Succes!

Reply
Conny 2 december 2022 - 16:15

Gezien de datum van enkele reacties, is dit al een “oud” recept. Vandaag gemaakt en gezien de scherpte van mijn mdm jeanette maar een halve peper gebruikt. Daardoor bleef mijn boemboe vrij licht van kleur. Maar het uiteindelijke resultaat was geweldig! Dit komt zeker vaker op tafel!

Reply
Jan 15 januari 2023 - 19:51

Gisteren heb ik dit recept gekookt in combinatie met Karedok, Sajoer boontjes en witte rijst. Heerlijk!! 2 dagen van kunnen genieten!

Reply
Mieke Von Harenberg 23 augustus 2020 - 19:15

Vanavond gemaakt en genuttigd, heerlijk????

Reply
SmaakMenutie 24 augustus 2020 - 09:07

Leuk om te horen Mieke! 🙂

Reply
Karin 8 oktober 2020 - 19:52

Hoi ,
Dus als ik het goed begrijp doe je de kip eerst in de oven , dan in de boemboe en dan weer in de oven ???
Zou je mij daar ook wat uitleg over kunnen geven ?? Wordt de kippendij alsnog niet droog dan?
Vriendelijke groet,
Karin.

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2020 - 16:33

Klopt Karin, in die volgorde! Nee hoor, wij gebruiken flinke stukken kipdij met vet dus het wordt zeker niet droog. Succes en geniet ervan 🙂

Reply
Annemarie Wolkers-Ven 14 september 2020 - 18:42

Hoi Tim en Erik,
Het was weer heerlijk! Ik heb alleen wel 200 ml kokosmelk gebruikt (voor 2 personen), omdat 50 ml kokosmelk me een beetje weinig leek voor 4 personen om voldoende saus te hebben voor de rijst. Moet er bij het originele recept dan misschien nog water toegevoegd worden?

Groetjs, Annemarie

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 16:18

Hoi Annemarie, dankjewel voor je bericht. Klopt! Als je meer saus wil is het inderdaad beter om water/kokosmelk extra toe te voegen, evt in combinatie met ketjap. Groetjes Erik

Reply
Monique 22 november 2020 - 19:31

Lekker hoor ! Ik heb ongeveer 50 gr santen gebruikt met een beetje water, want ik had geen dikke kokosmelk in huis. Ik ga het zeker vaker maken !

Reply
SmaakMenutie 23 november 2020 - 10:27

Santen in combinatie met water kan net zo goed! Fijn dat het is gelukt en het in de smaak viel Monique 🙂

Reply
jhagroe johannes 20 februari 2021 - 08:49

U schrijf in de ingrediënten het woord djahe ik moest het ook zoeken wat het was ben wel uitgekomen.
Als jullie het makkelijk wil maken voor de mensen dan is beter om ipv djahe gember wortel van te maken.

Dit is geen kritiek maar ter verbetering aan de consument.

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:28

Klopt, djahé is inderdaad gemalen gemberwortel! Gewoon te koop in de supermarkt 🙂

Reply
Henny 20 februari 2021 - 19:06

Wauw weer een super recept, morgen eten wij Bami en alles in huis voor de recept. Dus erbij eten en weer aan onze buurman boven geven.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 08:58

Fijn dat het recept in de smaak viel Henny! Lekker ook dat je de bami erbij hebt gemaakt en fijn dat de buurman er ook van heeft kunnen genieten 🙂

Reply
Annemiek Mulder 6 maart 2021 - 08:37

Als je deze vooraf gemaakt hebt wat is dat de beste manier op weer op te warmen? Oven? Hij staat nu in de oven te garen, ruikt heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 13:01

Hi Annemiek, als je het een uurtje later weer opwarmt dan kan dat gewoon in de oven op een iets lagere temperatuur. Mocht je het in de koeling bewaren en pas de volgende dag opwarmen dan kan je het beste eerst even kort in de magnetron en dan verder warmen in de oven. Succes!

Reply
Mada 5 april 2021 - 13:21

Hallo,
Kan ik kooroom of slagroom ipv kokosmelk gebruiken?
Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 11:04

Hi Mada, ik vermoed dat het wel kan maar eerlijk gezegd hebben we dat zelf nooit geprobeerd! 🙂

Reply
Arie den Toom 24 oktober 2021 - 11:03

Er zijn veel gerechten met vet vlees of kip. Is het ook mogelijk om wat groente gerechten te plaatsen.

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2021 - 10:41

Die hebben we zeker Arie! Kijk even onder de categorie vegetarisch of onder de tag groenten

Reply
linda 5 januari 2022 - 13:03

hoi hoi kan ik voor de kokosmelk ook een ander ingredient nemen?bij allergisch voor kokos..

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2022 - 13:05

Wat vervelend Linda! Je zou het evt kunnen vervangen door (kook)room. Maar moet er wel bij zeggen dat wij dat nooit hebben gedaan. De kokosmelk geeft namelijk ook een typerende smaak af en maakt vaak de gerechten wat milder.

Reply
Ina 6 januari 2022 - 18:43

Al veel recepten van jullie gemaakt en ook dit was weer een toppertje.

Reply
John Coertjens 1 juli 2022 - 12:07

Weer een heerlijk recept. Gegeten met daarbij ulang ulang. Ook naar een recept van jullie. Was weer smullen!.

Reply
René van der Rijst 3 juli 2022 - 11:07

De smaak was prima maar helaas niet erg PEDIS wat de titel van het gerecht doet vermoeden.

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2022 - 10:31

Check intro van het recept! Voeg naar smaak rode peper of sambal oelek toe, net wat je lekker vindt! 🙂

Reply
Erik de lang 11 juli 2022 - 23:13

Beste Erik en Tim,houd aub op met al die heerlijke recepten intussen heb ik ongeveer 20% na gekookt, ik kan niet meer als het nog beter wordt krijg ik gewichts problemen, jullie zijn echt geweldig,super uitleg en super gerechten.
Ik dank jullie voor de jullie inzet.ga zo door .

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2022 - 10:36

Haha sorry Erik! 😉 Bedankt voor je enorme compliment, erg leuk om te horen dat onze recepten zo in de smaak vallen. Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken!

Reply
Walter 13 juli 2022 - 11:35

Ola chicos, wij wonen in zuid spanje en daar zijn bijna geen indisische kruiden te koop. We hebben één winkeltje die bijna alles heeft. Gisteravond de ajam ketjap pedis gemaakt en gegeten . We hebben zitten smullen, het was voor twee dagen. Nou alles op hoor. Vandaag wordt het jullie vitello tonato. Ook een mooi recept. We zijn heel blij met jullie. Groet van Walter en Dick.

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2022 - 10:40

Wat fijn dat er in ieder geval 1 winkeltje is waar jullie alles in kunnen slaan! Het is jammer dat de Indische keuken niet zo bekend is daar. Leuk dat onze recepten bij jullie in de smaak vallen. Hopelijk hebben jullie ook genoten van (onze) vitello tonnato. Geniet van al het lekkers dat nog op tafel verschijnt!

Reply
Walter 31 juli 2022 - 11:55

Hallo, hier nog een vraagje. Kan ik de ajam ketjap pedis ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2022 - 10:17

Ja hoor, dat kan! Laten ontdooien en langzaan verwarmen (eventueel wat extra vocht toevoegen).

Reply
Karin 22 september 2023 - 20:00

Vandaag voor het eerst gemaakt en het was heerlijk. Komt hier zeker nog vaker op tafel

Reply